open-navfaktor-logo
search
Dodikovim stazama
Cvijanović potpisala ukaz kojim se u RS-u dozvoljava negiranje genocida; Željka: Nema negiranja genocida
Izraelski list Haaretz objavio je izjave predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, koja je prošle sedmice posjetila Izrael i tamo razgovarala sa zvaničnicima te zemlje.
06.12.2021. u 13:14
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik i Vlada RS uporni s utvrđivanjem svoje "istine", tzv. komisija odbacuje genocid u Srebrenici

Kako se navodi u tekstu, Cvijanović je u Jerusalemu govorila za Haaretz, i tom prilikom je, navodi ovaj list, "odgovorila na goruća pitanja koja pune naslove na Balkanu".

U intervjuu, Cvijanović je odlučno odbacila navode da ona i njeni saradnici negiraju genocid i iskrivljuju historiju, usred dubokih tenzija i neslaganja oko "učešća bosanskih Srba u masakru hiljada muslimana u Srebrenici 1995. godine".

- Nema negiranja genocida - rekla je Cvijanović, koja je dodala da rasprave oko ratnih zločina sprečavaju njenu zemlju da krene naprijed, navodi se u tekstu.

Ona je donijela ukaz prema kojem od 13. oktobra u RS-u ne važe izmjene Krivičnog zakona BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

Ovakvo ponašanje Cvijanović ne treba da iznenađuje nikoga jer je i njen stranački šef Milorad Dodik 2007. godine pred TV kamerama priznao genocid u Srebrenici, da bi u godinama poslije, krenuo u žestoku kampanju negiranja genocida. 

- Dakle, ja znam savršeno dobro šta je bilo. Bio je genocid u Srebrenici. To je presudio sud u Hagu, i to je nesporna pravna činjenica. Ono što sam trebao da uradim, trebao sam akcijom koju smo poveli da pokušam da vraćam povjerenje, koje se ne može riješiti u jednoj godini ili u pet godina, ali može se riješiti dugoročno - kazao je prije 14 godina. 

Dodik je godinu poslije opisao masovna ubistva Bošnjaka Srebrenice kao "lokalni genocid".

Netom nakon što je Inzko nametnuo odredbe Krivičnog zakona BiH, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a otvoreno je prekršio zakon, izjavom da u Srebrenici 1995. godine nije bilo genocida nad Bošnjacima, dodajući kako će na toj tvrdnji dosljedno insistirati čak i ako to znači da će morati u zatvor.

- Apsolutno bih prije birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije dogodilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktuelna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktualizira i sada se sve zna. Istina je jedna, da genocida nije bilo - kazao je Dodik.

VEZANI TEKST - Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj Komisije RS-a o Srebrenici

Takozvana "Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina" koju je formirala Vlada Republike Srpske, sačinila je obiman izvještaj, kojim se negira genocid, te navodi da je "stradalo ne više od 3.500 Bošnjaka, a ubijeno više od 2.000 Srba". Ovaj izvještaj javnosti je prezentiran sredinom juna ove godine, a Inzko je odredbe Krivičnog zakona BiH nametnuo 23. jula. 

Potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft u potpunosti je odbacio zaključke konačnog izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja "sramotnim" za akademsku zajednicu.

Rosensaft je objasio kako se sadržaj izvještaja kosi se s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu, te da izvješaj "očito ignoriše" presude Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. Istakao je kako je ova komisija umjesto toga uveliko zasnovala svoj izvještaj na jednom izdvojenom mišljenju nakon suđenja u jednom od ranih predmeta ovog suda.

Rosensaft je obrazložio kako je komisija imenovana na inicijativu "separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid", a na njenom čelu je izraelski akademik "poznat po svojim prosrpskim stavovima." Za Rosensafta to je oživljavanje iste one logike kojom se nacistički ministar propagande Joseph Goebbels služio kako bi opravdao antisemitizam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.