Kazala je to na konferenciji za medije u Banjoj Luci, gdje je održana sjednica Izvršnog komiteta SNSD-a u proširenom sastavu, a na kojoj je jedna od tema bila i odluka CIK-a o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju.

Cvijanović je još jednom ponovila stav kako je CIKBiH "izabran na nelegalan način", te ocijenila da je CIKBiH odlukom o poništavanju lokalnih izbora u ove dvije općine djelovao van zakona i time naštetio izbornom procesu.

- CIK BiH je politički motivisan i obojen. Ova igra sa CIK-om je priprema za nove radnje, a članovi CIK-a su doveli do diskreditacije izbornog procesa - navela je dodajući da se zbog toga moraju mobilisati snage unutar SNSD-a i koalicionih partnera.

Na kraju Cvijanović je kazala kako je odluka Centralne izborne komsije Bosne i Hercegovine nastala u "zajedničkoj kuhinji stranaca i ljudi iz bošnjačke politike koji definitivno nisu spremni za veliki suživot".

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je na pitanje novinara da li se kaje zbog riječi koje je izgovorio na prošloj konferenciji za novinare za članicu CIK-a Vanju Bjelicu-Prutina, kazao je da "ne, jer je govorio istinu" te ponovio diskutabilne rečenice kazavši da to "nije šovinizam" .

Dodik je članicu CIK-a spomenuo u kontekstu donošenja odluka o poništavanja izbora na određenim biračkim mjestima u Doboju i Srebrenici, kazavši kako su takve odluke išle u korist Bošnjaka.

- To je istina. Bila je udata za Bošnjaka muslimana, razvela se, a zadržala prezime. Malo je to čudno, ali ja sam o tome govorio u političkoj dimenziji. To je ona priča koju sam govorio da se pažljivije biraju Srbi koji mogu da budu odgovorni na neki način. Zadržati prezime? Kod Srba nisam čuo za taj slučaj da se razvede, a da zadrži prezime. Ja to nisam čuo - kazao je Dodik, piše N1.

Na povike novinara "kakve to veze ima s njenim kompetencijama", Dodik je rekao: "Ima veze jer smatramo i ovdje je potpuno uvjerenje da ima političku dimenziju. To nije šovinizam. Izvinjavam se svakome ko je pomislio, a to je ta vrsta priča. Pričam o tome kako se postavljaju tamo ljudi".

U priči je spomenuo i imenovanje "sudija iz mješovitih brakova" koji donose "nepravedne odluke", kao i "namještanje određenih sudija" kako bi se određene osobe "oslobodile".