open-navfaktor-logo
search
Stekli se uvjeti
Cvijanović najavila: Ukida se vanredno stanje i policijski sat
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su stečeni uvjeti za ukidanje vanrednog stanja i da to podrazumijeva prestanak potrebe za policijskim satom.
19.05.2020. u 08:31
get url
text

- Policijski sat je bio u funkciji smanjenja kontakata i masovnih okupljanja jer je to nosilo dodatni rizik za širenje virusa korona. S obzirom na to da je otvorena većina objekata i da postoje propisane mjere, nema potrebe za postojanjem policijskog sata. On je blisko u vezi s vanrednim stanjem i očekujem da ćemo ukinuti policijski sat - naglasila je Cvijanović.

Ona je dodala da će ovaj entitet nakon ukidanja vanrednog stanja neko vrijeme funkcionisati u uvjetima vanredne situacije, koja je bila na snazi prije donošenja odluke o proglašenju vanrednog stanja.

- To znači da će postojati drugačiji režim funkcionisanja u odnosu na potpuno normalno stanje, ali će biti promjena u odnosu na današnju situaciju. I dalje će biti veliki izazov organizovati sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske i morat će biti održavane uz mjere zaštite - rekla je Cvijanović.

Govoreći o posebnoj sjednici Narodne skupštine na kojoj će biti razmatran prijedlog za ukidanje vanrednog stanja, Cvijanović je izrazila očekivanje da će rasprava biti konstruktivna.

- Očekujem da ćemo bez problema doći do odluke o ukidanju vanrednog stanja i potvrđivanja uredbi sa zakonskom snagom koje sam donijela, a da se nakon toga u nastavku sjednice bavimo životnim pitanjima koja proističu iz rebalansa budžeta. Pred nama su veoma važne stvari kako bismo zaokružili prethodnih duže od dva mjeseca i sagledali nove korake u skladu sa finansijskim mogućnostima i epidemiološkom situacijom - rekla je Cvijanović sinoć za ATV.

Podsjetivši da je donijela 19 uredbi sa zakonskom snagom, naglasila je da su one bile neophodne za adekvatno funkcionisanje sistema u vrijeme vanrednog stanja.

- Nijedna uredba nije izašla izvan potreba onog što nalaže vanredno stanje. Nije bilo zloupotreba, niti izmjena zakonskih rješenja samo zato što neko misli da to treba, a nema veze sa vanrednim stanjem. Sve smo radili veoma pedantno, postigli maksimum u datim okolnostima i uradili dobar posao - ocijenila je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.