VEZANI TEKST - Dva američka bombardera imat će sutra niski prelet iznad Sarajeva i drugih gradova u BiH

- Toga smo svi u RS-u svjesni imajući u vidu činjenicu da se srpski narod, nažalost, dobro sjeća preleta aviona nad svojim glavama i bacanja osiromašenog uranijuma u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu čije posljedice ćemo dugo osjećati - rekao je Dodik, podsjetivši da su brutalno i strašno bombardovanje u novijoj historiji najviše osjetili građani Sarajevsko-romanijske regije.

Na pitanje Srne da prokomentariše najavu Ambasade SAD-a u BiH da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD, Dodik je ocijenio da ta bezumna najava za RS i njene građane predstavlja ništa drugo do zastrašivanje i brutalnu represiju, ali i dokaz da Amerika danas, kao vodeći nosilac amoralizma u svjetskoj politici zastrašivanje, i agresiju naziva partnerstvom.

- Јasno je da sprovodeći represivnu politiku Amerika ne bira sredstva i svojim političkim demoinizmom nameće zakon nasilja ničim izazvana. Partnerstvo se gradi na poštovanju, u ovom slučaju na uvažavanju Ustava i Dejtonskog sporazuma. A kada se umjesto toga, u BiH, zajednici tri ravnopravna naroda i dva entiteta, na taj način donosi odluka uprkos volji jednog naroda i jednog entiteta koji se protivi tome onda to nije partnerstvo, već pokušaj okupacije i negiranje demokratske volje građana - istakao je Dodik.

On je ponovio da se RS ne protivi partnerstvu sa SAD, ali na demokratskim principima i kako to Dejton nalaže, kao ravnopravni entitet u BiH.

- Kad SAD bude spreman da se na taj način ponaša, mogao bi u Republici Srpskoj da ima partnera - poručio je Dodik.

On je rekao da nijedan Srbin u institucijama BiH nije dao saglasnost za ovu provokativnu namjeru Ambasade SAD-a u BiH, te da je ovim potezom SAD podijelio BiH. Bilo čija je odluka i ko god je donio, rekao je Dodik, jasno je da je riječ o provokaciji, pritisku i svojevrsnoj prijetnji srpskom narodu, Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu. 

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je da Predsjedništvo nije donijelo nikakvu odluku o prelijetanju američkih bombardera preko BiH, niti je o tome bilo upoznato.

Cvijanović je osudila najavu Ambasade SAD-a u BiH da će dva američka aviona sutra imati nizak prelet iznad nekoliko gradova u BiH u znak, kako su naveli, partnerstva BiH i SAD. Ovakav potez Američke ambasade u BiH smatra nepotrebnim i provokativnim.