navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Istine i zablude o virusu

Čuvena dr. Ana Gligić: Objašnjenje koje će vam pomoći da shvatite sve o COVID-19

Zašto se virus može naći i kad je čovjek otpušten s liječenja. Kako se dogodi da u organizmu nakon liječenja ostaju prisutne virusne čestice? Virusolozi su sad na redu, jer epidemiolozi su učinili sve, kao i države. Sad je na virusolozima da ispitaju imunitet, virulentnost, kaže Ana Gligić.

Objavljeno: 31.03.2020. u 11:43
get url
text

Srbijanska televizija N1 objavila je zanimljiv razgovor s virusologinjom Anom Gligić, liječnicom koja je u vrijeme epidemije virusa latinskog naziva variola vera (velike boginje) 1972. godine, bila šefica Nacionalnog referentnog centra za variolu i druge pox viruse, arbo viruse i virusne hemoragične groznice. Tačnije, radila je u institutu "Torlak". U pitanju je međunarodno priznata i poznata virusologinja, a kao jedan od njezinih velikih uspjeha navodi se to što je uspjela izolirati zloglasni marburg virus. Ovom prilikom govorila je o aktualnom koronavirusu.

 - Taj virus spada u grupu prirodno žarišnih i nalazi se u prirodi. Kad je čovek u potrazi za hranom, rekreacijom ili dobiti, on ulazi u žarište, naruši ravnotežu i uzbuni ono što je stajalo netaknuto. Tako dolazi do poremećaja, a virusi koji su kohabitirali imaju priliku zaraziti čovjeka. Posljednje istraživanje pokazuje da je ovaj koronavirus 96 posto identičan s virusom iz slijepih miševa. On je isprovociran. Prvo pravilo ekosistema jest da je sve povezano. Ako poremetite samo jednu stvar u lancu - dobijete ovo, pojašnjava dr. Ana Gligić.

Ona napominje da gotovo sve zarazne bolesti počinju kao respiratorne infekcije, a kasnije virus napada organe, zbog čega može doći do katastrofalnih posljedica.

- Koronavirus je zabrinjavajući i zbog velikog broja bolesnika i zbrinjavanja. Teško je dnevno zbrinuti 500 ljudi, ako dođe do teške kliničke slike. Što se tiče lijekova, lijeka nema. Samo simptomatska terapija - kaže srbijanska liječnica.

Također, ona napominje da se još uvijek precizno ne zna koliko je razdoblje inkubacije virusa.

- Neki kažu 14 dana, ja sam danas pročitala izvještaj da je u većini slučajeva u pitanju 25 dana. Ako je točno da je inkubacija 25 dana i ako se za to vrijeme virus može sijati - to je tragedija, kaže Ana Gligić.

Srbijanska virusologinja kaže da joj nije jasno šta se događa s imunitetom ljudi koji prebole zarazu.

- Zašto se virus može naći i kad je čovjek otpušten s liječenja. Kako se dogodi da u organizmu nakon liječenja ostaju prisutne virusne čestice? Virusolozi su sad na redu, jer epidemiolozi su učinili sve, kao i države. Sad je na virusolozima da ispitaju imunitet, virulentnost, kaže Ana Gligić.

Srbijanskoj javnosti ona je još ranije, prije nego je proglašena pandemija, ukazala i na jedan zanimljiv detalj o koronavirusima.

- Koronavirus je devedesetih godina prošlog stoljeća izoliran i u Srbiji. Bila sam mentorica i članica komisije kad je Branislava Keserović branila doktorat i izolirala koronavirus kod kroničnog bubrežnog bolesnika. Virus može mutirati, jer koronavirusi su vrlo skloni mutacijama, zaključila je virusologinja Ana Gligić.