open-navfaktor-logo
search
Sve popularnije
Čuva srce, kosti i dobru figuru: Zašto je sve više onih koji kravlje zamjenjuju bademovim mlijekom
Jedna porcija bademovog mlijeka (250 mililitara) sadrži otprilike jedan gram proteina i oko jedan gram dijetalnih vlakana, otprilike 40 kalorija te malo ugljikohidrata, oko dva grama
28.11.2019. u 18:42
get url
text

Bademovo mlijeko posljednjih godina postaje sve popularniji napitak. Razlog je i što ne sadrži laktozu, pa je odličan izbor za sve one koji pate od intolerancije na ovaj prirodni šećer.

Ne sadrži ni soju, pa ga biraju oni koji su alergični na ovu biljku, a nema ni kazeina, mliječnog proteina koji je po hemijskom sastavu sličan glutenu, pa je dobar za alergične na gluten.

Od svih vrsta mlijeka, bademovo je jedno od nutritivno najbogatijih.

Nema zasićene masne kiseline i holesterol, ali sadrži omega 3 masne kiseline koje su odlične za srce. Dobar je izvor proteina. Naime, jedna porcija bademovog mlijeka (250 mililitara) sadrži otprilike jedan gram proteina i oko jedan gram dijetalnih vlakana, otprilike 40 kalorija te malo ugljikohidrata, oko dva grama.

Ima i oko tri grama masti, što je jednako količini masti u rižinom mlijeku.

Odličan je izvor vitamina i minerala, zbog čega ne mora prolaziti proces fortifikacije.

Bademi sadrže vitamin E, mangan, selen, magnezij, kalij, cink, željezo, vlakna, fosfor i kalcij.

Flavonoidi iz bademovog mlijeka smanjuju rizik od nastanka raka i sprečavaju nastanak prijevremenih znakova starenja.

Zbog visokog nivoa vitamina E, koji je moćan antioksidans, odličan je za prevenciju raka.

Ako kupujete gotovo bademovo mlijeko, kao i kod svake namirnice, provjerite deklaraciju i uzmite ono koje sadrži najmanje konzervansa i aditiva.

Ovo su prednosti bademovog mlijekai recept kako ga sami možete pripremiti:

Pomaže pri održavanju stabilne tjelesne težine

Jeda šoljica bademovog mlijeka sadrži samo 60 kalorija, a poređenja radi, punomasno mlijeko ima oko 146 kalorija. Zbog toga je odlična zamjena koja će vam pomoći da održite kilažu ili čak da smršate.

Održava srce zdravim

Ne sadrži holesterol ni saturirane masti. Također, u bademovom mlijeku ima malo natrija, a puno zdravih masnih kiselina (omega 3 masne kiseline) koje će pomoći u sprečavanju visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti.

Čini kosti zdravijim

Iako nema kalcija koliko i kravlje, bademovo mlijeko može dati 30 posto preporučenog dnevnog unosa, a i 25 posto preporučenog unosa vitamina D, što umanjuje rizik od artritisa i osteoporoze, a poboljšava imunološki sistem. Ti sastojci doprinijet će zdravijim kostima i zubima.

Održava kožu sjajnom

Bademovo mlijeko sadrži 50 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E, koji sadrži moćne antioksidanse, ključne za zdravlje kože. Pijete li bademovo mlijeko i tokom ljeta, vaša koža bit će zaštićenija od UV zraka.

Gotovo uopće ne utječe na krvni šećer

Bademovo mlijeko (bez aditiva) ima vrlo nizak udio ugljikohidrata, što znači da konzumiranjem ne riskirate dijabetes. Budući da ima nizak glikemijski indeks, tijelo će njegove ugljikohidrate iskoristiti za energiju, pa se šećer neće taložiti s mastima.

Pojačava snagu i oporavak mišića

Iako bademovo mlijeko sadrži samo gram proteina po šoljici, u njemu je puno vitamina B, željeza i riboflavina, koji su važni za rast i oporavak mišića.

Dobro za probavu

Bademovo mlijeko sadrži gotovo gram vlakana po šoljici, što je važno za zdravu probavu.

Ne sadrži laktozu

Od laktozne intolerancije pati više od 20 posto svjetskog stanovništva, što znači da imaju poteškoću s probavom šećera u kravljem mlijeku. Bademovo mlijeko je stoga zgodna zamjena, bez laktoze.

Boljeg je okusa od kravljeg mlijeka

Bademovo mlijeko ima jedinstven okus, za koji mnogi kažu da je lagan i svjež. Bonus: svestrano je, što znači da ga možete koristiti u receptima koji inače zahtijevaju kravlje mlijeko. Neće biti istog okusa, ali tekstura će biti jednaka.

Ne trebate ga držati u frižideru

Bademovo mlijeko ne zahtijeva da ga čuvate u frižideru, pa ga možete nositi sa sobom na posao ili čak na kampiranje u prirodi. Odlične je kvalitete na sobnoj temperaturi, zbog čega je prikladno piće.

Lako ga je pripremiti

Potrebno je: 1 šoljica badema, voda, so, esencija vanilije ako želite.

Postupak pripreme: Bademe namočite preko noći u puno vode. Sutradan vodu od namakanja prospite, a bademe stavite u blender sa tri šoljice od 250 ml svježe vode. Blendirajte oko pet minuta. Pred kraj dodajte prstohvat soli i, po želji, nekoliko kapi esencije vanilije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.