navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Eliksir zdravlja

Čuva kosti, regulira pritisak, sprečava rak: Zašto piti sok od paradajza

Sok od paradajza može "spasiti" recept za supu od ovog povrća da ne bude samo prosječna.

Objavljeno: 30.05.2022. u 09:13
get url
text

Odličan je i u koktelima, a također može učiniti i život kvalitetnijim jer se pokazalo da jedan od hranjivih sastojaka pronađenog kod soka od paradajza pomaže u prevenciji raka.

Primjera radi, ispijanje samo jedne šoljice soka od paradajza gotovo pokriva vaše dnevne potrebe za vitaminom C i ispunjava 22 posto vaših potreba za vitaminom A u obliku alfa- i beta-karotenoida.

Karotenoidi su pigmenti koji se u vašem tijelu pretvaraju u vitamin A, koji često nedostaje našem organizmu, a neophodan je za zdrav vid i održavanje tkiva.

Rak, bolest u kojoj se abnormalne ćelije tijela dijele i uništavaju tkivo, jedna je od najopasnijih bolesti.

Iako rak se ponekad može pojaviti nasumično, postoje i koraci koji se mogu poduzeti kako bi se bolest spriječila.

Dobro je poznato da su izbjegavanje dima cigareta i nošenje kreme za sunčanje dva najbolja i najjednostavnija načina za sprečavanje određenih vrsta raka, ali još jedan manje poznati način koji je jednako jednostavan kao - ispijanje soka od paradajza.

Paradajz sadrži likopen, koji osim svoje sposobnosti da pomaže zdravlju kostiju i krvnom pritisku, također je povezan sa smanjenjem rizika od nekoliko vrsta raka, uključujući i rak prostate.

Sok od paradajza je nevjerovatno bogat izvor karotenoida, likopena. Ova hranjiva tvar daje paradajzu jarkocrvenu boju, djeluje kao snažan antioksidans i također se pokazalo u nekoliko studija da smanjuje upalu i rizik od nekoliko vrsta raka - kaže Lindsay Wengler, nutricionistkinja za EatThis.

Ne samo da likopen pomaže u prevenciji određenih vrsta raka već je jedna brazilska studija čak otkrila da je likopen učinkovit u ubijanju ćelija raka prostate.

To nikako ne znači da bi pacijenti s rakom trebali odustati od liječenja i samo se držati soka od paradajza jer kad rak već nastupi, svakako je važna temeljita terapija.

No, korisno je znati da su zbog likopena, koji se nalazi u njima paradajz i proizvodi od paradajza, uključujući i sok, moćno je sredstvo za pomoć u prevenciji.

Dok se likopen nalazi u bilo kojoj varijanti paradajza, stručnjaci kažu da je često najsnažniji u koncentriranim proizvodima, poput soka.

Likopen koji se nalazi u paradajzu moćniji je u koncentriranom i kuhanom obliku poput soka od paradajza.

Najbolje ga je piti svježe iscijeđenog.