open-navfaktor-logo
search
Pomoćnik Duška Bajevića
Čustović za Faktor: Nismo totalni favoriti protiv Sjeverne Irske, i laici znaju naše najjače oružje
Novi selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušan Bajević proteklog vikenda predstavio je članove stručnog štaba naše seniorske selekcije.
29.01.2020. u 21:04
get url
text

Slaven Musa, Rusmir Cviko i Adnan Čustović asistirat će igračkoj i trenerskoj legendi. Eldin Jelešković imenovan je za trenera specijalistu, bivši kapiten Zmajeva Emir Spahić imat će ulogu savjetnika, dok će trener golmana biti imenovan uskoro.

Priliku da radi u reprezentaciji čiji je dres nosio za Adnana Čustovića velika je čast, ali i obaveza.

- Sigurno da čovjek uvijek ima neke snove. Sada sam dobio priliku da snove koje sam imao kao igrač ostvarim i kao trener. Opet sam u reprezentaciji, ali u nekoj drugoj ulozi i to pred velikim izazovom kakav je predstojeći baraž - rekao je Adnan Čustović na početku razgovora za Faktor.

Debitovao kod Muzurovića

Rođeni Mostarac poslije aktivne igračke karijere, koju je proveo uglavnom igrajući za belgijske klubove, u potpunosti se posvetio trenerskom poslu. Za nekadašnjeg napadača koji je karijeru okončao 2014. godine posebna je čast što će raditi sa stručnjakom kakav je Dušan Bajević.

- I to je bila jedna od stvari zbog kojih sam sada tu gdje jesam. Raditi sa selektorom iza kojeg je takva historija, takvi uspjesi i koji je jedan veliki stručnjak i gospodin svakako je veliki izazov, ali i priznanje - kazao je bivši reprezentativac BiH koji je u dresu Zmajeva debitovao kod Fuada Muzurovića.

Atmosfera u reprezentaciji poslije neuspjelih kvalifikacija daleko je od idealne, no selektor Bajević je napravio prvi veliki potez, u reprezentaciju je uspio vratiti Senada Lulića.

- Nastup u Ligi nacija je bio dobar, plasirali smo se u A ligu, no to se ne može reći za kvalifikacije. U prošlost ne trebamo gledati, trebamo biti fokusirani na sadašnjost i budućunost. Mi trebamo sve igrače i za njih moramo biti zainteresovani, čak i spremni da izgladimo neke stvari koje su se dešavale u prošlosti - naglasio je Čustović.

Dok se čeka na imenovanje i trenera koji će raditi sa najboljim bh. golmanima, Bajević je svojim saradnicima očito već podijelio određene zadatke.

- Pošto živim u Belgiji, pratit ću igrače koji igraju u blizini, to se prije svega odnosi na Belgiju i Holandiju, vjerovatno i Englesku, s obzirom na to da je mjesto gdje živim sat vremena vožnje vozom udaljeno od Engleske. To su samo neke stvari koje bih ja trebao da odradim... - istakao je Čustović.

Čustović je prvi samostalni trenerski posao dobio u Oostendeu u sezoni 2017/2018, gdje je prije toga bio pomoćni trener. Posljednji posao obavljao je u Waalsland-Beverenu u ljeto prošle godine.

Selektor Bajević sa članovima stručnog štaba

Nekadašnji fudbaler koji je u dresu BiH debitovao 2007. godine, kaže da svaki fudbalski laik zna koja su to najjača oružja naše selekcije.

- Ne moraš biti neki fudbalski znalac da bi shvatio da su Edin Džeko i Miralem Pjanić najvažniji i najbolji igrači naše selekcije. Edin je u Njemačkoj, Engleskoj i Italiji potvrdio da je prava gol-mašina, a i Pjanić je konstantno u svjetskom vrhu što govore i brojna priznanja u prošlom periodu. Njih dvojica jesu naša najjača oružja, ali mi prije svega moramo biti jedinstvena cjelina - naglasio je 41-godišnji stručnjak.

Utakmica "na giljotinu"

Najbolje bh. fudbalere 26. marta ove godine očekuje meč polufinala play-offa Lige nacija za plasman na EURO 2020 protiv Sjeverne Irske, a s ovom selekcijom smo u dva meča premijernog izdanja Lige nacija zabilježili dvije pobjede.

- Mi smo bili bolji na Grbavici. Dali smo golove na Edinovo iskustvo, ali ne treba zaboraviti i da je protivnik imao tri stative. S druge strane, u Sjevernoj Irskoj je protivnik bio bolji, ali smo mi tada bili efikasniji. Imali smo malo i sreće kod golova Duljevića i Sarića. Mislim da nakon što sve sagledamo, ne smijemo reći da smo totalni favoriti. Da će utakmica biti teška, bit će... - poručio je Čustović, te dodao:

- Mi igramo bolje kući nego na strani. U Zenici uvijek možemo da dobijemo svakoga, a poznato je i to da Sjeverna Irska mnogo bolja kod kuće negoli u gostima. Ova utakmica je "na giljotinu", zbog toga je sve drugačije.

Jedini pogodak u dresu BiH postigao je za pobjedu nad Turskom

Čustović je već neko vrijeme bio bez trenerskog angažmana nakon posljednje epizode u Waasland-Beverenu. Ovaj Hercegovac kaže kako je nakon imenovanja u stručni štab dobio mnoštvo čestitki svojih kolega i prijatelja.

- Bilo je dosta čestitki nakon imenovanja jer svi koji me poznaju znaju koliko sam strastven kada se radi o fudbalu, znaju koliko želim i volim da radim - rekao je član Bajevićevog stručnog na kraju razgovora za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.