Direktor policije RS-a Darko Ćulum izjavio je danas da je njega na mjesto direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predložio ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić te da su nakon toga uslijedile različite priče, među kojima i "ciljane diskreditacije”.

-Ima različitih priča, konstrukcija. Ovo je zemlja u kojoj svako može da svašta kaže... Ima tu ciljanih informacija s ciljem diskreditacije određenih ljudi. Opraštam svima - ustvrdio je Ćulum.

Odbio je da komentraiše neke od optužbi na njegov računa, koje su uputuli iz "Pravde za Davida" i nevladine organizacije Transparency International u BiH (TIBiH).

-Nemam šta tu i ne želim da komentarišem – rekao je kratko Ćulum u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je da neće biti pooštreni uvjeti za izbor novog direktora policije RS-a jer je zakon ostao isti. Transparency International u BiH (TIBiH) pozvao je ranije Vijeće ministara da odbije prijedlog ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o imenovanju Darka Ćuluma na mjesto direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Podsjećaju da je Ćulum, kako je saopćeno, bio na čelu policije Republike Srpske u periodu kada je ova institucija bila suočena s ozbiljnim optužbama na pojave kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.