open-navfaktor-logo
search
Nova penal-drama
Čudo u Dohi: Hrvatska izbacila Brazil i plasirala se u polufinale Mundijala
Fudbalska reprezentacija Hrvatske prvi je učesnik polufinala Svjetskog fudbalskog prvenstva u Kataru nakon što je napravila čudo i u četvrtfinalu izbacila moćni Brazil.
09.12.2022. u 18:48
get url
text

Prava drama viđena je u Dohi. Učesnika polufinala odlučili su penali, nakon što je meč završen rezultatom 1:1, a oba pogotka viđena su u produžecima. Mreže su poslije 90 minuta igre bile netaknute.

Brazil je poveo u 106. minuti golom Neymara, a Hrvatskoj je poravnanje donio Petković u 117. minuti.  Meč odlučila penal-lutrija, a junak Hrvatske ponovo je bio Livaković.

Brazil je kontrolisao meč, imao loptu u nogama, mnogo više pokušaja. Očekivano, Hrvatska se postavila iza lopte, sjajno čuvala prostor i organizovano branila. Kada je Brazil uspio stvoriti višak i kreirati priliku, ispriječio bi se raspoloženi golman Dominik Livaković.

Sedam od 11 udaraca Karioka išlo je u okvir gola, ali je ponovo u elementu bio Dominik Livaković.

Hrvatska za 90 minuta nije uputila udarac u okvir gola, Alisson je bio bez posla, a najbolju šansu za Vatrene propustio je Perišić u 13. minuti kada je poslije ubačaja Pašalića šutirao pored gola.

Livaković je u 47. minuti spriječio autogol Gvardiola, a u 55. minuti golman Hrvatske je iz duela jedan na jedan s Neymarom izašao kao pobjednik.

Još jednu odličnu intervenciju Livaković je zabilježio u 66. minuti. Lopta se odbila do Paquete, a njegov udarac zaustavio je hrvatski golman.

Deset minuta poslije Neymar ponovo prijeti, a Livaković opet na čuva hrvatsku mrežu netaknutom.

{$galerijaFotografija}

Semafor na stadionu Education City u Dohi poslije 90 minuta igre prikazivao je rezultat 0:0 pa je meč otišao u produžetke.

U finišu prvog produžetka opasno je prijatila Hrvatska. Modrić je gurno loptu za Petkovića, ovaj sjajno zavrtio dvojicu svojih čuvara i odložio za Brozovića, koji s vrha šesnaesterca šutira preko gola.

Otpor Hrvatske slomio je Neymar. Sjajnu akciju su izvele Karioke, Neymar je odigrao dupli pas s Paquetom i iz neposredne blizine zatresao mrežu Livakovića. Bio je to trenutak inspiracije jednog od najboljih fudbalera svijeta na koji Vatreni nisu imali odgovor.

Činilo se da će Brazil sačuvati prednost i mirno meč privesti kraju, ali Hrvatska više nije imala šta izgubiti.  Tri minute prije kraja susreta stigao je izjednačujući pogodak. Oršić je probio po boku, odigrao za Petkovića, a napadač Dinama matirao Alissona za poravnanje, a putnika dalje odlučilo je izvođenje penala.

U prvoj seriji raspucavanja Vlašić je pogodio za vodstvo Hrvatske. Livaković je na drugoj strani zaustavio šut Rodryga (1:0).

Potom je Majer matirao Alissona i uduplao prednost Vatrenih, a Casemiro je bio precizan za Brazil (2:1).

Treću seriju golom je otvorio Modrić, a Pedro je bio siguran kod Brazilaca (3:2).

Oršić je postigao četvrti gol za Hrvate u raspucavanju (4:2), a Marquinhos je uzdrmao stativu za kraj.

Hrvatsku u polufinalu čeka boljeg iz večerašnjeg duela Nizozemska - Argentina (20 sati).

Četvrtfinalni okršaji zakazani su i za sutra. Snage od 16 sati će odmjeriti Maroko i Portugal, dok je za 20 sati zakazan dvoboj Engleske i Francuske.

 

Brazil - Hrvatska
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.