navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Spirulina

Čudo iz prirode: Ova biljka potiče detoksikaciju organizma, čuva srce, jača imunitet, ublažava stres

Spirulina je slatkovodna modrozelena alga ili cijanobakterija koja se može naći u jezerima i ribnjacima širom svijeta, a posebno u Kini, Australiji i na Havajima. Na tržištu je dostupna u obliku praha, u tabletama i granulama.

Objavljeno: 05.09.2020. u 21:09
get url
text

Nazivaju je superhranom jer sadrži mnoge hranjive tvari. Bogata je bjelančevinama – u 100 grama nalazi se čak 58 grama proteina – i obuhvaća svih devet esencijalnih aminokiselina pa se njena konzumacija posebno preporučuje osobama poput vegana i vegetarijanaca.

Dobar je izvor vitamina A, B, C i E, kalija, kalcija, željeza, magnezija i natrija. Ima više betakarotena od mrkve, a bogata je i hlorofilom koji uz željezo poboljšava krvnu sliku pojedinca. Povrh svega, sadrži i značajne količine omega 3 i omega 6 masnih kiselina koje održavaju zdravlje srca.

Spirulina je ime dobila prema spiralnom obliku alge koja je stara milijardama godina. Prvi pisani podaci o njenoj konzumaciji datiraju iz 16. stoljeća – Azteci su je primjerice jeli u obliku sušenog kolačića, no vjeruje se kako se dio ljudske prehrane već hiljadama godina.

Zašto je dobro uzimati spirulinu?

1. Spirulina ima antiupalno djelovanje i jača cijeli imunitet.

2. Potiče detoksikaciju organizma.

3. Drži apetit pod kontrolom te ubrzava metabolizam.

4. Sadrži antioksidante koji su važni u borbi sa slobodnim radikalima.

5. Spirulina regulira šećer u krvi, krvni pritisak i holesterol te se smatra čuvaricom srca i zaštitnicom od kardiovaskularnih bolesti.

6. Dobar je saveznik u borbi s anemijom.

7. Povećava energiju i ublažava negativne posljedice stresa.

Kako konzumirati spirulinu?

Spirulina u prahu najčešće se dodaje smoothiejima, voćnim sokovima, jogurtima, žitnim kašama i pahuljicama. Tijelu ćete podariti više nutrijenata ako ju ne dodajte zagrijanim jelima i pićima.

Preporučuje se dnevno unijeti jednu čajnu kašičicu spiruline.
Bolujte li od bolesti zbog kojih uzimate redovnu terapiju, zatražite mišljenje doktora o mogućim nuspojavama i kontraindikacijama.

Oprez!

Spirulina nije jeftin proizvod i na njemu ne bi trebalo sitničariti s novcem. Uvijek kupujte organsku uzgojenu i testiranu spirulinu. Spirulina se katkad uzgaja u zagađenim vodama, a u prošlosti u nekim su proizvodima pronađeni tragovi teških metala koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pojedinca.