open-navfaktor-logo
search
Zastupnica u PFBiH
Ćudić o slučaju "Pazarić": Zaustavili smo nova imenovanja i namještene konkurse
Na press konferenciji Naše stranke povodom slučaja Zavoda u Pazariću, prisutnima se obratila zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Sabina Ćudić, kao i nekoliko predstavnika nevladinih organizacija, te su pozvali nadležne da ovaj slučaj napokon dobije sudski epilog.
30.04.2021. u 12:42
get url
text

Ćudić je pozvala Tužilaštvo KS da informiše javnost da li je optužnica potvrđena, te je postavila pitanje da li odgovorni za vezanje štićenika i dalje imaju pristup njima.

- Prošlo je tri mjeseca od roka koji je dostavilo Tužilaštvo KS u kojem se navodi da u tom periodu planiraju završetak radnji u slučaju zlostavljanja štićenika u Pazariću. Istraga se trebala okončati do jučerašnjeg dana protiv tri lica zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi. Svjesni smo koliko je vremena prošlo, te činjenici da je autentičnost svih snimaka koje smo ovdje predočili povrđen, pa se postavlja pitanje ko su odgovorni, gdje su i da li imaju pristup djeci u Pazariću. Mogu reći da smo spriječili nezakonite radnje i nova imenovanja. Očekujemo i od glavne tužiteljice da nam da informaciju da li je optužnica potvrđena, znamo da je istraga okončana, te je potrebno da ovaj slučaj dobije sudski epilog - kazala je Ćudić.

Zavodu u Pazariću dodjeljeno je 300.000 KM, te je Ćudić istakla da Zavod ima ogromne dugove uprkos ispunjenim obavezama od Kantona i Federacije. Ćudić se nada da će predmet istrage biti i pitanje kako su nastali svi ti dugovi.

- Nezakonito su se mijenjali zakonski akti i namještali konkursi u zavodu u 2020. godini kako bi se iskoristila pandemija. Cilj je bio da se ništa ne promijeni i da se slučaj zataška, ali smo uspjeli to zaustaviti. Nisu imenovane osobe za koje se konkurs prilagođavao - kazala je Ćudić, ne precizirajući kome su se to konkursi namještali. 

Podsjetimo, Ćudić je 2019. godine javnosti dostavila fotografije za koje je ustvrdila da su snimljene u Zavodu Pazarić, a na kojima se vidi kako su štićenici vezani za namještaj i radijatore. Tužilaštvo KS dan poslije je povodom tih fotografija formiralo predmet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.