open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Ćudić: Nisu još izvršeni ljekarski pregledi štićenika u Pazariću
Dodaje da se zakonodavci u Parlamentu trebaju odrediti da li žele zaštiti prijavitelje ovih zlodjela
27.11.2019. u 14:27
get url
text

Zastupnica Naše stranke u Federalnom parlamentu Sabina Ćudić danas je na press konferenciji potvrdila da u Zavodu za zbrinjavanje mentalno-invalidne djece i omladine Pazarić još uvijek nisu upućeni novi njegovatelji, a nisu ni izvršeni ljekarski pregledi i revizija dijagnoza štićenika Zavoda za koje tvrdi da se u proteklom periodu nije vodila adekvatna briga.

U proteklih sedam dana, smatra da se pokazalo evidentno da je čitav fokus na tome ko je dostavio materijale na kojima se vidi da su štićenici, između ostalog, vezani za radijatore.

- Fokus je bio na prijavljivačima zloupotreba i zlostavljanja, a ne na počiniocima. Iz tog razloga Klub Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u proceduru upućuje Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH. Naime, živimo u pravnom pardoksu u kojem Krivični zakon nalaže kazne za neprijavljivanje slučaja zlostavljanja, dok istovremeno zakonodavstvo ne nudi nikakvu zaštitu onima koji to prijavljuju a koji se suočavaju s političkom odmazdom – kazala je Ćudić.

Dodaje da se zakonodavci u Parlamentu trebaju odrediti da li žele zaštiti prijavitelje ovih zlodjela.

Podsjetila je da je prošle godine usvojen Nacrt zakona o zaštiti prijavitelja korupcije, koji "ni na koji način nije adekvatna zaštita za one koji prijavljuju šire oblike zlouptreba, među kojima je i zlostavljanje djece".

- U narednom periodu Tužilaštvo će obavljati svoj posao. Naglašavam da odredbe Krivičnog zakona nalažu da ukoliko ste svjesni i svjedočili zlostavljanju djece u Zavodu Pazarić, dužni ste prijaviti i sarađivati sa Tužilaštvom – kazala je Ćudić.

Ovom prilikom osvrnula se na posljednje medijske izvještaje koje govore o vjerodostojnosti materijala i snimaka iz Zavoda Pazarić, koje je ona nedavno objavila u Federalnom parlamentu.

- Odgovorno tvrdim da su materijali iz proteklih 12 mjeseci i stojim iza svake svoje izgovorene riječi. Također, tvrdim da sam te materijale dobila 24 sata prije nego što sam ih pokazala javnosti. To nas je upravo i navelo na rješavanje zakonskog okvira koji omogućava zaštitu ljudi kako se ne bi njima prijetilo – rekla je Ćudić.

Zaključila je da ako je upitna vjerodostojnost fotografija da sasvim sigurno Vlada Federacije BiH ne bi promtno razriješila dužnosti Upravni i Nadzorni odbor, te direktora Zavoda Pazarić.

O tome ko sada upravlja ovom ustanovom kazala je da bi po proceduri Vlada FBiH trebala imenovati vršioca dužnosti direktora Zavoda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.