open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Ćudić, koja je glasala za Nešića, zamjera ZNG-u partnerstvo s NES-om i protiv je koalicije sa SDA u FBiH
Državna zastupnica i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić komentarisala je formiranje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade FBiH i neslaganja unutar koalicije stranaka "Osmorke" koja se sada raspala. 
01.02.2023. u 11:36
get url
text

Gostujući u programu BHRT-a, državna zastupnica Ćudić je objasnila zašto je podržala novi saziv Vijeća ministara.

- Mislite li da ću ja, Vi ili birači biti u prilici da isključivo oni biraju čitav saziv Vijeća ministara? Dakle, imamo Ustav kakav jeste. Ja sam politolog, obišla sam svijet govoreći o manama našeg Ustava koji osigurava pravo RS-u da delegira, odnosno da bira na taj način učesnike u vlasti. Mi sada lupom tražimo razlike između pozicije i opozicije u RS-u i pokušavamo ljudskim naporima iznaći neka rješenja, ali ta rješenja nikada neće biti idealna - kazala je ona. 

Uprkos činjenici da se Vlada FBiH ne može formirati sa trenutnom konfiguracijom političke moći bez SDA, Ćudić je kazala da neće podržati takvu vladu te je komentarisala novonastalu situaciju u koaliciji stranaka "Osmorke", odnosno činjenicu da je  SDP odlučio ukloniti Za nove generacije (ZNG) iz koalicije. Odluku SDP-a je podržala Naša stranka međutim, NES i SBiH su izjavili da ZNG ostaje njihov partner. 

- Koalicija se pretvorila u "Sedmorku", ali NES i SBiH nastavljaju sarađivati s ZNG-om. Bila sam šokirana tom koalicijom prije izbora. Ako sebe nazovete Za nove generacije i tvrdite da ste ljevičarska stranka, a imate zajedničku listu s partijom koja je nekada bila A-SDA, to izaziva neke crvene zastave. Ako nema zajedničke ideologije ili programa, kao što oni nemaju, onda su očito interesi - rekla je Ćudić.

Ona je među zastupnicima koji su podržali Vijeće ministara u kojem je i Nenad Nešić, novimenovani ministar sigurnosti, čiji se izbor najviše u javnosti zamjera strankama "Trojke". 

Komentirala je i izbor Zlatka Miletića (ZNG) u Dom naroda umjesto delegata SDP-a.

- S ovim manevrom osiguravaju da Miletić, koji je izabran u Zastupnički dom BiH, ode u Dom naroda, a najvjerovatnije će neko od NES-a doći na njegovo mjesto. Ovo kruniše brak između ZNG-a i NES-a, ali ti dogovori su štetni za koaliciju - rekla je ona za BHRT.

Ćudić je također kazala da joj ne smeta što Dragan Čović govori da HDZ razgovara sa SDA o formiranju vlasti.

- Očekujem da svi razgovaraju sa svima. Ne očekujem ništa spektakularno od HDZ-a i ne računam na njihovu principijelnost u ovim procesima. Onaj ko ima većinu, treba da formira vlast. Ja sam protiv pristupa SDA i borbe za vlast. To bi bilo suludo da kažem da će NS voditi istu politiku - navela je ona te dodala:

- Ja ću glasati (da Naša stranka ne bude dio koalicije sa SDA u FBiH), a kako će odlučiti organi stranke, ne znam.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.