open-navfaktor-logo
search
Naučna otkrića
CT snimkom može se predvidjeti srčani udar godinama unaprijed
Novom metodom analize snimaka urađenih kompjuteriziranom tomografijom (CT) moguće je predvidjeti kojim pacijentima prijeti srčani udar i to godinama prije nego što se dogodi, objavili su naučnici sa univerziteta u Oxfordu
04.10.2018. u 16:18
get url
text
Novi CT uređaj

Tehnologiju su naučnici s Oxforda razvili u suradnji s ustanovama u Njemačkoj i Sjedinjenim Državama, koristeći se algoritmovima kako bi proučili masnoće nakupljene oko koronarnih arterija prikazanih na snimcima srca urađenih CT-om.

Masnoće se mijenjaju kada se arterija upali i to može služiti kao sistem ranog upozorenja u 30 posto slučajeva srčanih udara, kažu naučnici.

- Ako možete identificirati upalu arterija srca, tada možete reći koja arterija će izazvati srčani napad - kaže oxfordski profesor Charalambos Antoniades.

S novom tehnologijom to je moguće ako se analiziraju CT snimci.

Ljekari će moći predvidjeti kojim arterijama prijeti suženje

Većinu srčanih udara izaziva nakupljanje masnoća na unutrašnjoj stjenci arterija što je sužava, smanjuje njezinu prohodnost i dotok krvi u srce.

Zasad snimci CT-a pokazuju ljekarima mjesto na kojem je arterija već sužena zbog nakupljanja masnoća, ali s novom tehnologijom ljekari će moći predvidjeti kojim arterijama prijeti suženje. Naučnici se nadaju da će je odobriti nadležne vlasti s obje strane Atlantika u roku od godine dana.

- Možemo reći - vaše su arterije upaljene i suženje će se dogoditi u roku od pet godina. Stoga možda možete već danas početi poduzimati preventivne mjere kako biste spriječili formiranje naslaga masnoća -  kaže Antoniades.

Srčani i moždani udari dva su najveća uzročnika smrti u svijetu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.