open-navfaktor-logo
search
Rijedak slučaj
Crtež kupljen za 30 dolara na rasprodaji, ispostavilo se da vrijedi više od 10 miliona dolara
Crtež iz 16. vijeka jedne od ključnih ličnosti njemačke renesanse procenjen je na više od 10 miliona dolara nakon što je prvobitno kupljen na rasprodaji za samo 30 dolara 2017.
04.02.2022. u 09:00
get url
text
Crtež Albrechta Durera

Prema navodima galerije Agnews, londonske aukcijske kuće koja posjeduje umjetnine, umjetnik Albrecht Durer, koji je umro 1528., smatra se i najvećim njemačkim umjetnikom svog vremena i jednim od najvažnijih umjetnika i intelektualaca evropske renesanse.

Crtež koji je ponovo otkriven nosi naziv "Bogorodica i dijete". Kako su Durerova karijera i naslijeđe detaljno proučavani od njegove smrti, izuzetno je rijetko pronaći nepoznata njegova djela, a Agnews je u saopćenju za javnost navela da je ovaj crtež bio "predmet značajnog interesovanja od njegovog ponovnog otkrića".

Kolekcionar umjetnina sa sjedištem u Bostonu, Clifford Schorer, koji je konsultant galerije, rekao je za CNN u četvrtak da je naišao na rijetko umjetničko djelo, za koje se smatra da je završeno 1503. godine, slučajno na putu za zabavu u Massachusettsu 2019. godine.

Zaboravio je da ponese poklon na zabavu i zato je skrenuo do knjižare koja je usput prodavala kolekcionarske sveske.

Prodavač knjiga mu je rekao da njegov prijatelj ima Durerov crtež i pitao ga da li bi ga pogledao. Schorer se složio, ali je polagao malo nade, s obzirom na to da je posljednji put nepoznati crtež "kalibra" umjetnika otkriven prije više od 100 godina.

Umjetničko djelo je kupljeno na rasprodaji u dvorištu kuće arhitekte kojem je to djelo poklonio njegov otac trgovac umjetninama, rekao je Schorer.

Schorer je opisao kako je tada započeo trogodišnje putovanje kako bi provjerio umjetničko djelo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.