open-navfaktor-logo
search
Pandora Papers
Crnogorsko Tužilaštvo formiralo predmet nakon tvrdnji o Đukanovićevoj tajnoj imovini
Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplicirane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.
04.10.2021. u 21:17
get url
text

- Povodom saopćenja MANS-a koji je učestvovao u globalnoj istrazi "Pandora papers", istječemo da je Specijalno državno tužilaštvo odmah po saznanju za predmetni događaj formiralo predmet i preduzeće sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti radi utvrđivanja činjenica i okolnosti u vezi sa istim i o rezulatima preduzetih radnji blagovremeno obavijestiti javnost - navodi se u odgovoru Specijalnog državnog tužilaštva za Vijesti.me.

VEZANI TEKST - Otkriveno da je Milo Đukanović skrivao vlasništvo u više od pet država

Iz MANS-a su saopćili da su do podataka koje su predstavili javnosti došli kroz globalnu istragu o offshore poslovima pod nazivom Pandora Papers koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

Iz kabineta predsjednika Crne Gore jučer su ocijenili da su najnovije tvrdnje MANS-a "još jedan u nizu" pokušaja diskreditacije Đukanovića i članova njegove porodice.

Tajno bogatstvo i poslovi svjetskih lidera, političara i milijardera razotkriveni su u jednom od najvećih curenja finansijskih dokumenata. Oko 35 sadašnjih i bivših čelnika i više od 300 javnih dužnosnika nalazi se u spisima offshore kompanija, nazvanih Pandora Papers. Procurilo je skoro 12 miliona tajnih dokumenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.