open-navfaktor-logo
search
Na sjednici Skupštine
Crnogorski ministar pravde negira genocid; Avdić: Vi ste bruka i zastiđe
Ne znam da li je postojala genocidna namjera 1995. u Srebrenici, rekao je ministar pravde Vladimir Leposavić u Skupštini Crne Gore.
27.03.2021. u 17:22
get url
text
Minstar pravde Crne Gore Vladimir Leposavić

Andrija Nikolić (DPS) postavio je Leposaviću zastupničko pitanje: "Da li ste vi, kao ministar pravde, koji je zadužen i za polje ljudskih i manjinskih prava, spremni da priznate i prihvtite da se u Srebrenici dogodio genocid?".

- Pitanje je konkretno, a da li je i korektno? – upitao je Leposavić.

Dodao je i da je to "predmet i stručnih polemika", javlja portal antenam.net.

Leposavić je potom otišao i korak dalje, obrušivši se na legitimnost Haškoga suda, kojega je još 1993. osnovalo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

- Haški sud, osim što je osnovan rezolucijom, umjesto međunarodnim ugovorom, u potpunosti je izgubio međunarodni legitimitet - tvrdi Leposavić.

"Ja sam spreman da priznam zločin genocida, kada se to i nedvosmisleno utvrdi", kazao je Leposavić, negirajući na taj način pravosnažne odluke Međunarodnog suda pravde i Haškog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije u kojima je jasno naznčena pravna kvalifikacija da se u Srebrenici 1995. dogodio genocid.

Prethodno, zastupnik iz DF-a Jovan Vučurović je 4. decembra 2020. u Skupštini Crne Gore rekao: "Ako mene pitate, tamo (u Srebrenici) nije bilo genocida. Taj isti Vučurović je, potom, izabran za predsjednika Odbora za ljudska prava Skupštine Crne Gore.

Predsjednik Skupštine općine Rožaje Almir Avdić reagovao je na izjavu ministra Vladimira Leposavića, koji je, inače, doktor međunarodnog prava.

- Ministre Leposaviću utvrđeno je, trebalo bi neko da Vam javi. Ministre, nedvosmisleno je utvrđeno da se desio genocid u Srebrenici. Ali, takođe je nedvosmisleno da ste Vi bruka i zastiđe koje je zadesilo ovu državu. Žalosno je što smo doživjeli da nam takvi kao Vi obnašaju tako odgovorne funkcije brukajući onu građansku, tolerantnu Crnu Goru i prije svega društvo koje stvari naziva pravim imenima, društvo koje prihvata istinu istinom, a neistinu neistinom. Ministre, Vi se bavite demagogijom i bacate prašinu u oči čitavoj demokratskoj i istinoljubivoj javnosti Crne Gore, ali što bi stari rekli: "obraz nije hektar već dva prsta", a vi ostaste i bez ta dva prsta... Žalosno... - navodi u reagovanju Avdić, prenosi antenam.net.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.