open-navfaktor-logo
search
Planovi
Crnogorska Vlada ulaže 155 miliona eura za spas Montenegro Airlinesa
Kako su naveli iz Vlade, zakonom se stvaraju se osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalnog avioprevoznika, a time i brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju
10.12.2019. u 09:21
get url
text
Montenegro Airlines

Vlada Crne Gore predložila je kasno sinoć zakon kojim se predviđa ulaganje 155 miliona eura u nacionalnu aviokompaniju Montenegro Airlines (MA), javlja Anadolija .

Prijedlogom zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije predviđa se njena dokapitalizacija u narednih šest godina radi pokrivanja dugovanja i novih investicija. Vlada je zakon uputila u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku kako bi se o njemu glasalo do kraja godine.

Kako su naveli iz Vlade, zakonom se stvaraju se osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalnog avioprevoznika, a time i brojni pozitivni efekti po cjelokupnu crnogorsku ekonomiju.

- U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova. Radi osiguravanja održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avioprevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, zakonom se uređuju uslovi i postupak izmirivanja obaveza koje MA ima prema Crnoj Gori i trećim licima - navodi se u saopćenju iz Vlade.

Ističe se i da crnogorska nacionalna aviokompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona eura, kao i da je ove godine prevezla više od 660 hiljada putnika. Time je, kako se navodi, pored direktnog prihoda, ostvaren i pozitivan uticaj od turizma na cjelokupnu ekonomiju Crne Gore.

 - Eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju kao i brojnih direktnih negativnih posljedica, među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za vazduhoplove i slotova na stranim aerodromima - naveli su iz Vlade.

Crnogorska Vlada je ocijenila da bi alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro Airlinesa takođe bio nepovoljan, ne samo po nacionalnu aviokompaniju već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.