open-navfaktor-logo
search
Protesti 5. septembra
Crnogorska javnost zabrinuta: Da li su sigurnosne službe spremne za eventualne nerede na Cetinju?
Prema pisanju medija u Podgorici, crnogorske sigurnosne službe (ni)su spremne za 5. septembar za kada je na Cetinju zakazano ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) Joanikija, a čemu se protivi veći dio javnosti u našem istočnom susjedu.
01.09.2021. u 09:28
get url
text

VEZANI TEKST - Urednik Pobjede za Faktor: Beogradski obavještajci su u Crnoj Gori, niko ne zna šta će biti na Cetinju

Pobjeda.me navodi da Operativni štab kojim rukovodi načelnik Centra sigurnosti Podgorica Goran Jokić sa zaduženjem da u crnogorskoj prijestonici omoguće ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog Crkve Srbije Joanikija u ozbiljnom je problemu, jer još nemaju jasnu strategiju kako, prije svega, da patrijarha srpskog Porfirija, ali i Joanikija koji će ga dočekati u Podgorici, uvedu u Cetinje i Cetinjski manastir. 

Cetinjani, ali i građani iz ostalih crnogorskih gradova, najavili su proteste u prijestonici 5. augusta, kada je Crkva Srbije planirala da organizuje ceremoniju ustoličenja svog mitropolita u Cetinjskom manastiru, uz poruku da neće dozvoliti da ova crkva na ovakav način ponizi Cetinje i Crnu Goru.

Podršku građanima najavilo je više opozicionih partija, ali i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je poručio da će, ako ne bude uvažen apel da se Joanikije ustoliči mimo Cetinja, on 5. septembra biti u prijestonici "na mjestu gdje će se braniti čast i dostojanstvo naše zemlje".

VEZANI TEKST - Mitropolit Joanikije potvrdio ustoličenje na Cetinju, Crna Gora u strahu od sukoba

Izvori Pobjede iz sigurnosnih službi kažu da čelnici ovog sektora, od potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je koordinator svih sigurnosnih službi u zemlji do šefova ANB-a i Uprave policije Dejana Vukšića i Zorana Brđanina, vode akciju "zbunjujuće, dezorijentisano i konfuzno".

- Šef operativnog štaba Goran Jokić nema autoritet ni kapacitet da adekvatno rukovodi aktivnostima u svojoj zoni odgovornosti. S druge strane, ogromno je nepovjerenje u odnosu na aktivnosti agenata tajne policije koji su pod kontrolom srpske BIA preko Vukšića – tvrde izvori Pobjede.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.