open-navfaktor-logo
search
Problemi u komšiluku
Crnogorci u mukama s Kinezima: Ako ne vrate kredit za autoput, ostat će bez dijela teritorije?!
Umjesto da se raduju koliko toliko normalnoj i profitabilnoj turističkoj sezoni u doba pandemije koronavirusa, koja bi donekle popunila državnu kasu, u Crnoj Gori se već mjesecima bave velikim problem koji je izazvao interes ne samo u regionu već i u cijeloj Evropi.
07.07.2021. u 12:06
get url
text

Naime, radi se o autoputu ukupne dužine od 167 kilometara od granice Crne Gore sa Srbijom do Luke Bar. Za njegovu izgradnju uzet je 2014. godine kredit od nešto više od 800 miliona eura kod državne kineske Exim banke koji je u međuvremenu narastao na više od milijardu eura?! Radovi su počeli zvanično 11. maja 2015. godine i još traju...

- Dionica Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare je počela da se realizuje 11. maja 2015. godine, sa prvobitno definisanim rokom realizacije do 11. maja 2019. godine koji je kasnije produžen do 30. septembra 2020. godine, u kome radovi nisu završeni i koji se dodatno produžava uslije više faktora, pored ostalog i Covida 19. U toku su relevantne ugovorne procedure kojima će se utvrditi opravdanost zahtjeva izvođača radova za dodatnim rokom realizacije, odnosno pravo investitora na naplatu penala.

Do sada, ukupan iznos povučenih sredstava za izgradnju prve dionice autoputa iznosi 701,530,394.24 eura od čega se 85 posto odnosi na sredstva povučena iz kredita Exim banke (818,005,485.67 dolara, odnosno 596,300,835.17 eura), a 15 posto na sredstva Vlade Crne Gore (105,229,559.08 eura) - kazao je za Faktor Draško Lončar iz Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

Lončar naglašava da je pozicija Crne Gore u ovom slučaju finansijski stabilna.

- Crna Gora je na vrijeme osigurala stabilnost javnih finansija i u mogućnosti je da izvršava sve svoje obaveze i da servisira dugove koji dolaze na naplatu. Stoga ne postoji rizik da Crna Gora izgubi dio svoje imovine, odnosno teritorije. Vlada, u saradnji sa našim evropskim partnerima nastoji da refinansira kredit kako bi elimisala valutni rizik, obzirom je kredit sa Exim bankom ugovoren u dolarskoj valuti. Imamo podršku evropskih partnera, kao i dobre odnose da Kinom, a prije svega Vlada vodi računa o finansijskom interesu Crne Gore i njenih građana - istaknuo je Lončar.

Prema prvobitnom ugovoru Vlade i Kineza, prva i najskuplja dionica crnogorskog autoputa koji bi trebao da poveže jadransku luku Bar sa mjestom Boljare na granici sa Srbijom trebala je biti gotova u maju 2019. godine, ali je zbog dva probijena roka i aneksa ugovora, završetak radova pomjeren za novembar 2021.

Ministar finansija Crne Gore Milojko Spajić rekao je za Financial Times kako se radi o "najskupljem autoputu na svijetu". Ugovorena cijena gradnje centralne 41 kilometar duge dionice planiranog autoputa od 167 kilometara, sa 107 mostova i vijadukata, bila je 809 miliona eura, ali je zbog naknadnih troškova za zaobilaznicu, pristupne puteve i drugu infrastrukturu uvećana za oko 90 miliona, ne računajući kamate.

Ivan Keković, građevinski inženjer iz Podgorice, koji je među prvima u medijima ukazivao na potencijalne štete po državu i druge opasnosti od posla izgradnje autoputa, kaže da se "u projekat autoputa ušlo sa toliko diletantizma, svjesnog ili nesvjesnog - što bi bilo dobro da ispita neko nezavisno tužilaštvo - da nimalo ne čudi što se pojavilo toliko nepredviđenih radova, što su troškovi značajno uvećani, što se kasni dvije godine..." 

Priča o finansijskoj drami na Zapadnom Balkanu stigla je i do Švicarske, gdje je tamošnji list "Neue Zürcher Zeitung" objavio tekst pod naslovom "Autoput od nigdje do nikuda".

Sljedeća žrtva dužničke diplomatije

- Zapadne studije o izvodljivosti su u prošlosti izrazile sumnju o isplativosti ogromnog i skupog projekta u zemlji sa samo 650.000 stanovnika. Ali ipak je gradnja započeta... Sada bi Crna Gora mogla postati sljedeća žrtva kineske dužničke diplomatije. Još 2018. je američki trust mozgova Center for Global Development zemlju uvrstio u onu grupu kojoj prijeti opasnost da zbog kineskih kredita dođu u situaciju da ne mogu plaćati dugove - piše švicarski list, a prenosi Deutsche Welle.

Tako je prema navodima medija koji se pozivaju na podatke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), 2019. godine zaduženje crnogorske države iznosilo 80 posto ukupnog budžeta, a ove godine bi to moglo porasti i do 93 posto. Četvrtina tih dugova se odnosi na Kinu, i taj udio stalno raste.

Švicarski list je analizirao i koja je računica Kine.

Strateška infrastruktura i politički utjecaj

- Peking na taj način osigurava pristup strateškoj infrastrukturi, a indirektno i mogućnost političkog utjecaja. Zato kineski kreditori, za razliku od Evropljana, ne postavljaju pitanja o isplativosti nekog projekta ili o transparentnosti.

Švicarci naglašavaju kako kineski krediti nipošto nisu povoljni.

- Država snosi rizik promjene deviznog kursa, a za sporove je nadležan sud u Hong Kongu. A priča se da u ugovoru postoji i klauzula po kojoj Kina dobija pravo korištenja zemlje u Crnoj Gori, ako država ne bude u mogućnosti da vrati dugove. Kina je već pokazala zanimanje za luku Bar. Na sličan način je luka Hambantota na Šri Lanki dospjela pod kinesku kontrolu.

I mediji u Crnoj Gori barataju ovom informacijom.

Kredit nije bio zaštićen valutnim rizikom

- Da, to je nažalost tačno. U ugovoru postoji stavka ukoliko se kredit ne vraća, da Kina može bukvalno uzeti jedan dio teritorija Crne Gore. Nevjerovatno, ali istinito. Koliko znamo, Vlada Crne Gore i nadležno ministarstvo finansija vode pregovore sa Evropskom unijom i tamošnjim bankama kako bi se kod njih uzeo kredit i zatvorio ovaj postojeći s Kinezima. Gdje je nastao problem? Jednostavno, kredit nije bio zaštićen valutnim rizikom, plaćena je skupa cijena promjenjivog odnosa eura i dolara - kazali su nam u rubrici Ekonomija crnogorskog medija Vijesti.me.

"Zajmoprimac se neopozivo odriče imuniteta po osnovu suverenosti ili na drugi način za sebe ili svoju imovinu, osim imovine koja se odnosi na diplomatsko-konzularna predstavništva i vojne imovine, u vezi sa bilo kojim arbitražnim postupkom u skladu sa članom 8.5 ovog ugovora ili izvršenja bilo koje arbitražne odluke" navodi se u ugovoru Crne Gore i Kineza objavljenom u Službenom listu CG krajem 2014. godine. 

Crnogorske kolege naglašavaju da tu nije kraj finansijskim problemima sa Kinezima.

- Za nabavku četiri broda uzet je kredit kod Kineza. Kompanije koje su kupovale brodove ne mogu vraćati kredit, to je činila država. No, prema informacijama koje imamo, ni ona više nema novca za tu namjenu i to je dodatni finansijski teret na Crnoj Gori - ističu u Vijesti.me.

Loša podloga i pandemija koronavirusa

U podgoričkom dnevnom listu "Pobjeda" kažu da je nakon gratis perioda krenula otplata kredita.

- Prije svega, Crna Gora nije ni u kakvom dužničkom ropstvu. Na godišnjem nivou radi se o otplati 60 miliona eura u dvije šestomjesečne rate. Znam da je Vlada Crne Gore išla prema EU kako bi kod njihovih investicionih banaka isposlovali zamjenski kredit. Autoput je trebao biti završen prije dvije godine, ali prvo podloge nisu dobro uradili crnogorski podizvođači. Znate, radove nadziru Evropljani, a izvode ih Kinezi. Onda se 2020. godine ispriječila pandemija i sve je stalo, ne samo u Crnoj Gori već u cijelom svijetu - kaže nam Jadranka Rabrenović, urednica rubrike Ekonomija u "Pobjedi".  

Rabrenović nam je potvrdila da Crna Gora otplaćuje kredit i za četiri broda, dok je za Luku Bar imala zanimljivu informaciju.

- Britanci su iznajmili brodove, a prema mojim informacijama, ostalo je da se isplati još 60 miliona eura. Ono što pouzdano znam da će Luka Bar imati profit od deset miliona eura. Naime, bakar iz srbijanskog rudnika Bor, čiji su vlasnici Kinezi, u svijet će ići preko Luke Bar - riječi su Rabrenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.