navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ljekovitost

Crne zovine bobice eliksir zdravlja i vitalnosti organizma

Neki izvori ukazuju da je crnu zovu koristio još pećinski čovjek i da je bila među najomiljenijim biljkama kod drevnih Egipćana.

Objavljeno: 03.02.2020. u 08:02
get url
text
Zova, crne bobice

Rimljanke su bobice ove biljke koristile kao farbu za kosu, ali najbolji dokaz je taj što crnu zovu spominje Hipokrat, čovjek kojeg zovemo "ocem medicine".

Stoga nije ni čudo što ovu biljku koristimo vjekovima unazad jer je jedna od najcjenjenijih i najviše korištenih ljekovitih biljaka.

Crna zova (lat. Sambucus nigra) je biljka čije je primarno stanište na tlu Evrope, Afrike i u jugozapadnoj Aziji, ali se prenijela i u Ameriku (zapadni dio Sjeverne Amerike). Pored naziva crna zova, ovu biljku još susrećemo i pod imenom evropska zova ili evropska crna zova.

U pitanju je žbunasta listopadna biljka, koja najčešće raste po šumama i na vlažnom zemljištu, blizu riječnih kanala ili potoka (mada uspijeva gotovo na svakom tlu). Žbun zove obično raste u visinu do 10 metara. Cvijeta u proljeće (maj i jun mesec), a boja cvjeta varira od bijele do žućkaste boje. Kada precvijeta, nastaju zelene bobice koje, kada sazre, postaju tamnoljubičaste ili crne. Bobice sazrijevaju krajem augusta i tokom septembra.

Cvijet i bobice u sebi sadrže veliki broj jedinjenja koja pozitivno utječu na naš organizam i olakšavaju simptome mnogih bolesti. Najpoznatija su antocijanini, koji jačaju naš imuni sistem i flavonoidi, koji svojim antioksidantnim dejstvom oporavljaju oštećene ćelije organizma.

Crna zova je prava riznica zdravlja, a da je tako svjedoči i podatak da je prvi izbor u liječenju sljedećih bolesti:

prehlada, gripa i kašalj,
problemi sa sinusima i upale,
zatvor,
alergije,
karcinomi,
podizanje imuniteta (crna zova ima više procenata antioksidanata u odnosu na malinu, kupinu, brusnicu ili gođi bobice),
eliminacija masti i holesterola iz organizma.

Crna zova u sebi sadži jedinjenja koja se zovu antocijanidini (antocijani) koja, osim što joj daju boju, stimulišu i jačaju imunitet i odbrambene sposobnosti organizma. Nekoliko studija je naučno dokazalo da aktivne materije koje se nalaze u crnoj zovi ublažavaju i eliminišu simptome prehlade i gripe. Konkretno, flavonoidi se vezuju za virus gripe, kao što su N1H1 ("svinjska gripa") i N1H5 (poznatija kao "ptičija gripa").