open-navfaktor-logo
search
Vitalni interesi
Crnadak: SNSD ponižava NSRS, veliko je pitanje da li će opozicija učestvovati na posebnoj sjednici
Zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Igor Crnadak kazao je danas, nakon sjednice Kolegija koji je za sutra zakazao posebnu sjednicu NSRS-a, da je veliko pitanje da li će zastupnici opozicije učestvovati u njenom radu.
26.10.2021. u 15:03
get url
text

Sutrašnja posebna sjednica NSRS-a sazvana je na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, a koji je odluke usvojene na 22. redovnoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 18. oktobra, proglasio veoma štetnim po vitalne interese RS-a. Radi se o više različitih odluka i zaključaka.

VEZANI TEKST - Osporavanje odluka Predsjedništva BiH: Posebna sjednica NSRS-a zakazana za sutra

- Zamislite koliko je apsurdno da on predlaže zastupnicima da pod jednom tačkom dnevnog reda diskutuju o otvaranju konzulata Rusije u Banjoj Luci, o sporazumu o razmjeni tajnih podataka sa Turskom, o sporazumu o graničnim prijelazima sa Hrvatskom, sporazumu o digitalizaciji arhivske građe iz zemalja bivše Jugoslavije i da ne nabrajam dalje. Vlast hoće da zbrzi opoziciju i onemogući joj da kaže svoj stav - rekao je Crnadak.

Smatra da SNSD na ovaj način ponižava NSRS i šalje poruku: "Ako možete nekako, glasajte poštom, ako ne možete, dođite i na brzinu glasajte i bježite kući".

- Koliko oni ponižavaju ovaj dom na 30. rođendan naše najstarije institucije, pokazuje izjava predsjednika NSRS-a Nedeljka Čubrilovića na sjednici Kolegija, koji je, nakon primjedbe zašto nismo ranije dobili materijale, rekao: "Šta hoćete, ovo su materijali koji se spreme za dva sata" - naveo je Crnadak.

Ocijenio je da ovakvo zakazivanje sjednice, sa ovakvim dnevnim redom, relaksira izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa prošle sjednice, kada je rekao da vlast ima dvotrećinsku većinu i da im opozicija ne treba za glasanje.

- Tako da ćemo vidjeti, pod ovakvim uvjetima veliko je pitanje da li ćemo učestvovati. Ali to neće ništa promijeniti jer SNSD tvrdi da ima dvotrećinsku većinu. Ipak, ostaje pitanje na koje nismo dobili odgovor, kako to da je veoma štetno po vitalni interes RS-a otvaranje kancelarije Ambasade Rusije u Banjoj Luci -  istakao je Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.