open-navfaktor-logo
search
Susreti
Crnadak sa Lavrovom: RS i Rusija imaju posebne odnose
Lavrov "otkrio" ko su favoriti Rusije na izborima u BiH
21.09.2018. u 13:39
get url
text

- Rusija podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH, potpunu provedbu Dejtonskog sporazuma, kao i ustavne nadležnosti entiteta. Očekujemo da se rezultati predstojećih izbora zasnivaju na tim principima - poručio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon današnjeg sastanka sa šefom bh. diplomatije Igorom Crnadkom.

Istaknuo je da su favoriti Rusije na predstojećim izborima stanovnici BiH koji će glasati za svoje kandidate.

- Mi nikad ne sugerišemo stanovnicima neke zemlje za koga trebaju glasati. Mi ćemo sarađivati sa svakim koga izaberu građani BiH - naglasio je Lavrov.

Posebna pažnja u toku ovog sastanka posvećena je unapređenju saradnje naročito u oblasti ekonomije. Lavrov je napomenuo da između BiH i Rusije stalno raste robna razmjena, posebno izvoz iz BiH u Rusiju.

Naglasio je pritom i da su u BiH prisutne velike ruske kompanije. Lavrov je najavio da će Rusija i u narednom periodu nastaviti kontinuiranu isporuku gasa za BiH, na osnovu ugovora koje Gazprom ima sa firmama iz RS-a i FBiH.

Ministar Crnadak je kazao da je ovaj sastanak bio prilika da se zahvali Rusiji na rješavanju problema klirinškog duga od 125 miliona dolara, kao i otvaranju ruskog tržišta za proizvode iz BiH, posebno voće.

- Zahvalni smo Rusiji što ima principijelan stav kada su u pitanju odnosi u BiH. Podrška Dejtonskom sporazumu, potrebi unutrašnjeg dogovora i nadležnostima RS-a i FBiH, predstavlja kontinuiran doprinos Rusije stabilnosti u našoj zemlji. RS i Rusija imaju posebne odnose, ali oni nisu prepreka za razvoj odnosa između Rusije i BiH, nego mogu predstavljati i podstrek za još bolju saradnju - naglasio je Crnadak.

Jedna od tema bili su i odnosi unutar regiona, a posebno pitanje Kosova. Zajednička je ocjena da je uspješan završetak razgovora Beograda i Prištine od velikog značaja za mir i stabilnost u cijelom regionu.

Crnadak je posebno naglasio dosadašnju uspješnu saradnju BiH i Rusije na multilaternom planu, kao što je u UN-u i slično.

-Naši stavovi o pitanjima koja su od značaja za Rusiju, kao što su sankcije Rusiji, pitanje Kosova i NATO-a se neće mijenjati - poručio je Crnadak.

Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa odlaskom državljana BiH na ratište u Siriju, Crnadak je kazao da se naša zemlja tim pitanjem ozbiljno bavi, te da je prije nekoliko godina usvojen zakon kojim se zabranjuje odlazak bh. državljana na strana ratišta.

- Nakon usvajanja ovog zakona, ovi odlasci su praktično prestali. Ostao je problem ljudi koji se vraćaju sa stranih ratišta i protiv njih se u BiH trenutno vode sudski procesi - rekao je Crnadak.

Nakon sastanka ministri su potpisali Plan konsultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova za 2019. i 2020. godinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.