open-navfaktor-logo
search
Opozicioni zastupnik
Crnadak: RS je odavno pod diktaturom, Dodik crta metu na čelo novinarima, priča o novom ustavu dio sapunice
Milorad Dodik je u posebno ofanzivnoj fazi u kojoj želi u potpunosti ozakoniti svoju diktaturu u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.
10.03.2023. u 13:48
get url
text

VEZANI TEKST - Dodikov 15-minutni izljev mržnje prema novinarima: Špekulanti, lažovi, špijunaši, bundžije, sami sebi oštetili auta...

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika, čime se uvodi kleveta u krivično zakonodavstvo i time direktno ugrožava ionako upitna medijska sloboda i pravo na slobodu izražavanja te najavama o donošenju zakona o nevladinim organizacijama koji bi se tretirali kao strani agenti, predsjednik RS-a želi eliminisati svaku kritiku njegovog režima.

- Mi već petnaestak godina živimo u diktaturi. Jedan čovjek, jedan izvršni komitet odlučuju o svemu. Najavljenim zakonskim dokumentima želi se pojačati stega, pritisak na javnost, želi se ostvariti potpuna kontrola društva.

Šta to znači u praksi? Crta metu na čelo novinarima. Evo, samo danas, u prijepodnevnim satima pomoćnik direktora jedne osnovne škole u Banjoj Luci je na društvenim mrežema pozvao na hajku protiv novinara. Pored toga, jedna novinarka je prijavila prijetnje - kaže za Faktor Igor Crnadak, zastupnik Partije demokratskog progresa u Narodnoj skupštini RS-a. 

Smatra da se ovim udara i na opoziciju.

- Uz kombinaciju ovih najavljenih rigidnih zakona i poklopljeno pravosuđe Dodik želi isključiti svaku slobodnu riječ. Istovremeno, ići će na gušenje opozicije - ističe Crnadak.

VEZANI TEKST - Dodik ponovo prijeti: Ili će nepokretna imovina biti vlasništvo RS-a ili mi nećemo biti u BiH

Dodik je također najavio i promjene entitetskog ustava, kojim bi se, nema nikakve sumnje, pokušao ozakoniti put RS-a ka secesiji. Za to mu treba dvotrećinska većina u NSRS-u. Naš sagovornik stava je da je to Dodikova još jedna prazna priča.

- Novi ustav RS-a je samo nova epizoda u Dodikovoj sapunici. Ništa nema od toga, baš kao što nije bilo od odluka usvojenih u NSRS-u o entitetskoj vojsci, agenciji za lijekove, porezu na dodatnu vrijednost - zaključuje Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.