open-navfaktor-logo
search
Uslijedila reakcija
Crnadak poručio Dodiku: Prvo razgovarati o višemilionskim pljačkama u RS-u pa onda o vojsci
Igor Crnadak, zastupnik u Narodnoj skupštini RS-a, potpredsjednik PDP-a i nekadašnji ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, odgovorio je na najave Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika SNSD-a, da će do kraja oktobra bh. entitet Republika Srpska donijeti odluke o povlačenju saglasnosti za Oružane snage Bosne i Hercegovine, poreze, granice.
07.10.2021. u 19:09
get url
text

Crnadak je kazao da prije toga u NSRS-u treba razgovarati o kriminalu i višemilionskim pljačkama u RS-u.

- Prije posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, koju danas najavljuje Milorad Dodik, potrebno je održati posebnu sjednicu posvećenu javnim nabavkama tokom pandemije koronavirusa i vanrednog stanja u RS-u - rekao je Crnadak.

VEZANI TEKST - Dodik i dalje prijeti: Do kraja oktobra odluke o povlačenju saglasnosti za OSBiH, granice, pa zabrana rada SIPA-e...

On je kazao da je RS očigledno ugrožena nakon što su njene institucije za provođenje zakona, Republičko javno tužilastvo RS-a i MUP RS-a, potvrdile da istražuju višemilionske pljačke narodnog novca u aferi "korona nabavke".

- Ove akcije su rezultirale hapšenjima direktora Instituta za javno zdravlje RS-a, direktora bolnice u Doboju, kao i još četiri lica povezana sa ovim nabavkama. U javnosti se, također, nezvanično pominju i druge istrage u okviru "korona nabavki" i zbog toga je potrebno da na posebnoj sjednici narodni zastupnici dobiju detaljnu informaciju o svim nabavkama za vrijeme korone, te o svim aktivnostima koje zbog kriminalnih radnji u tom periodu provode pravosudne institucije RS-a - istakao je Crnadak.

Dodao je da je narod u RS-u zgrožen činjenicom da su predstavnici vlasti RS-a bili uključeni u pljačku narodnog novca kroz javne nabavke u najosjetljivijim trenucima, kada su svi bili u strahu i neizvjesnosti zbog nepoznate bolesti i kada je kretanje građana bilo ograničeno policijskim satom.

- Zbog toga je posebna sjednica NSRS-a sa ovom temom prioritet. Podršku ovoj sjednici posebno očekujem od predsjednika NSRS-a Nedeljka Čubrilivića, jer je vladajuća skupštinska većina usvojila skupštinski zaključak da su nabavke tokom korone provedene potpuno zakonito, što se sada pokazuje kao netačno - kazao je Crnadak.

Naglasio je da bi SNSD trebao podržati ovu sjednicu, kako bi se rasčistilo pitanje ko se obogatio tokom vanrednog stanja, nakon što je objavljena informacija da je u aferi "korona nabavke" firma u vlasništvu porodice savjetnika Milorada Dodika zaradila 10 miliona KM.

- U milionsku pljačku RS-a tokom pandemije nisu bili uključeni SAD, NATO, političko Sarajevo i drugi navodni neprijatelji RS-a o kojima govori predsjednik SNSD-a i zato je potrebno prvo sazvati ovu posebnu sjednicu sa temama koje su u isključivoj nadležnosti institucija RS-a - poručio je Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.