Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak obratio se danas u Beču na 63. Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), a u fokusu njegovog obraćanja bio je problem izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj, na granici sa BiH.

Naglasio je da je BiH još 2015. izrazila zabrinutost zbog odluke susjedne Hrvatske da nuklearni otpad iz Nuklearne elektrane Krško izmjesti na granicu sa BiH.

- U blizini se nalazi Park prirode na rijeci Uni, ali i lokacija Trgovske gore koja je samo tri kilometra udaljena od Bosanskog Novog, općine sa 30.000 stanovnika koja se izričito protivi namjeri Hrvatske, kao i devet susjednih opština koje su takođe u opasnosti - istakao je Crnadak.

Zahvalio je Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju na dugogodišnjoj podršci i izrazio želju da se saradnja nastavi i u većem obimu.

Crnadak je potcrtao da je BiH do sada imala mnogo koristi od projekata na različitim poljima - od infrastrukturnih do institucionalnih i da izražava punu spremnost da nastavi uspješnu saradnju sa Sektorom za tehničku kooperaciju, kako bi bili poboljšani kapaciteti u korištenju nuklearne tehnologije na poljima medicine, industrije, privrede i radijacijske zaštite.

Obraćanje Generalnoj konferenciji Igor Crnadak je završio još jednom upozorenjem svim učesnicima na potencijalne opasnosti ukoliko bi došlo do odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, saopćeno je iz MVP-a BiH.