open-navfaktor-logo
search
Neodgovorna vlast
Crnadak o neimenovanju delegacije BiH u PSVE: Užasnu poruku smo poslali
Užasno je što ćemo biti jedini koji nećemo imati svoju delegaciju na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u junu, ali šta možemo, rekao je Crnadak, nakon  sastanka s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Norveške
25.06.2019. u 16:28
get url
text
Igor Crnadak

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak izjavio je danas u Sarajevu kako je BiH, neimenovanjem delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), poslala "užasnu poruku", te kako je "užasno" što će BiH biti jedina zemlja koja neće imati delegaciju u, kako je rekao, najvećoj međunarodnoj organizciji na evropskom kontinentu. 

Crnadak se danas u glavnom gradu BiH sastao s ministricom vanjskih poslova Kraljevine Norveške Inom Eriksen Soreide, a nakon razgovora iza zatvorenih vrata održana je zajednička konferencija za novinare. 

Ministar Crnadak podjsetio je kako njegova kolegica iz Norveška boravi u posjeti regionu, odnosno da je već boravila u Beogradu i Prištini. Kako je kazao, današnji susret bio je prilika da se razmijene mišljenja o odnosima dvije zemlje, ali i generalno o političkoj situaciji BiH i regionu. 

- Bila je ovo prilika da razgovaramo o tome šta su ključni izazovi u regionu. Meni je drago što mogu reći da imamo puno razumijevanje za štetnost odluke vlasti Prištini kada su u pitanju 100 postotne takse na našu robu. Iskreno se nadamo da će tome doći kraj i da će se taj pogrešan potez povući te tako otvoriti prostor da se stvari u regionu relaksiraju - kazao je Crnadak.

Podvukao je kako BiH i Norveška imaju izuzetne odnose, u političkom smislu potpuno čiste, ali i odnose u kojima ima dosta prostora za jačanje ekonomske saradnje. Trgovinska razmjena dvije zemlje je dosta mala, stoga je, kako Crnadak ističe, cilj da se u narenom periodu približe tržišta dvije zemlje.

- Moram konstatovati i to da je podrška Norveške prema BiH kroz prethodne godine bila ogromna. Želim da pozdravim odluku Vlade Norveške da pratktično udupla svoje prisustvo i finansijku podršku BiH i regionu, u narednom periodu", kazao je Crnadak. 

Na pitanje novinara u vezi s neimenovanjem bh. delegacije u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), odnosno pitanje kakvu je time BiH općenito poslala poruku Evropskoj uniji, Crnadak je odgovorio: 

"Užasnu. Ja sam o tome govorio i ranije, upozoravo. Užasna je poruka otišla. To je najveća međunarodna organizacija na evropskom kontinentu i vjerovatno organizacija koja na najbolji način reflektuje sve izazove i specifičnosti Evrope. Užasno je što ćemo biti jedini koji nećemo imati svoju delegaciju na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u junu, ali šta možemo. Odogovornost je defenitivno na onima koji sjede u rukovodstvu, odnosno strankama koje su predstavljene u rukovodstvu Parlamenta BiH. Morali su postići dogovor, jer ovo je zaista velika šteta za sve". 

Ministrica Ine Eriksen Soreide je konstatovala kako njena zemlja i BiH imaju jako prijateljstvo i partnerstvo, broj ne zajedničke projekte, među kojima je posebno izdvojila projekat čišćenja mina. Naglasila je kako BiH i Norveška veoma dobro sarađuju i kada je riječ o reformi javne administarcije, te u oblasti pravosuđa. 

- Postoji još jedno područje u kojem bismo trebali imati još bolju saradnju, a to je razvoj poduzetništva, otvaranje novih radnih mjesta, naročito za mlade ljude, kao i pokretanje mali biznisa - istakla je Soreide, te dodala: 

"Od 1994. godine naša ukupna podrška BiH iznosi oko 400 miliona eura. Želimo da imamo bolju saradnju na političkom, ali i finansijskom planu i to je svakako jedan od ciljeva naše posjete ovoj regiji. Mom kolegi sam također naglasila da dajemo našu punu podršku evropskom i evroatlanskom putu BiH. Nastavit ćemo sa podrškom, kako politički tako i eknomski. To podrazumjeva da trebaju postojati reforme na državnom nivo, znam da one dobro idu, ali ih treba još podržati. To zahtijeva snažno političko vodstvo, snažne institucije, a naravno i formiranje vlasti."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.