open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Crnadak: Neophodna brža integracija regije u EU
Domaćin ministarskog sastanka SEECP-a, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u obraćanju skrenuo pažnju na značaj Jugoistočne Evrope kao raskrsnice različitih kultura, tradicija, ali i kao regije koja spaja dva kontinenta
08.07.2019. u 13:21
get url
text

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak predsjedavao je danas sastankom ministara vanjskih poslova učesnika Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak je održan u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedavanja SEECP-om i prethodi Samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi na nivou predsjednika 9. jula na Jahorini, kojim će se okončati bosanskohercegovačko predsjedavanje ovom regionalnom inicijativom pod motom "Bolja povezanost za bolji život".

Tokom svog jednogodišnjeg predsjedavanja SEECP-om, BiH je organizovala veliki broj događaja u cilju davanja dodatnog podstreka saradnji u Jugoistočnoj Evropi, kao i daljeg približavanja regije Evropskoj uniji. Domaćin ministarskog sastanka SEECP-a, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je u obraćanju skrenuo pažnju na značaj jugoistočne Evrope kao raskrsnice različitih kultura, tradicija, ali i kao regije koja spaja dva kontinenta.

Istakao je potrebu zajedničkog suočavanja sa svim savremenim izazovima, kao i činjenicu da današnje vrijeme pruža ogromne potencijale koje treba iskoristiti za zajednički prosperitet. 

Crnadak je naglasio značaj povezanosti među zemljama regije, ne samo u infrastrukturalnom smislu, već i u pogledu digitalne, privredne, kulturne povezanosti, kao i povezanosti među mladima. To je preduslov za postizanje bržeg ekonomskog rasta, modernizacije, održivog razvoja, kao i sveukupnog prosperiteta žitelja cijele regije.

Posebno je skrenuo pažnju na neophodnost brže integracije regije u Evropsku uniju, naglašavajući da je to od koristi ne samo za jugoistočnu Evropu, već je u interesu cijelog evropskog kontinenta. Učesnici sastanka su prihvatili prijedlog teksta Deklaracije Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koju će usvojiti učesnici Samita.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.