Centralna izborna komisija BiH donijela je jučer odluku da uvaži sporni listić koji je komisija NSRS-a proglasila nevažećim prošle sedmice na posebnoj sjednici na kojoj su birani delegati u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

- Nije CIK samo tehnička komisija koja treba da prihvati izvještaj iz NSRS-a. CIK provjerava da li je sve urađeno po zakonu i jučer su donijeli jedinu moguću odluku. Ta odluka ipak ne može da promijeni činjenicu da su uradili ono što su uradili u izboru za predsjednika RS-a - da je kompromitovano 70.000 glasačkih listića, nedostajuće vreće, paljenje listića i drugo, a ipak su dodijeli pobjedu onome ko je to uradio – kazao je Crnadak.

Nije želio spekulisati ko je napravio sporni listić, te još jednom podvukao da su osam PDP-ovih zastupnika i tri iz "Za pravdu i red", glasali za PDP-ovu listu.

Crnadak je danas komentarisao i tvrdnje predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića da u telefonu ima fotografije kao dokaz kako su glasali dvoje zastupnika ove stranke u NSRS-u za izbor delegata u Klubu Srba u Domu naroda PSBiH. Crnadak je podvukao da je svaka mogućnost fotografisanja listića tokom glasanja bila nemoguća.

- Očigledno je da su u telefonu Nermina Nikšića dokazi o kršenju zakona. Ili je došlo do nezakonitog fotografisanja glasačkog listića ili faksifikovanja sa ciljem ostvarivanja određene koristi. Ne tvrdimo da je Niškić počinio krivično djelo – dodao je Crnadak.

Smatra da je došlo do kompromitovanja čitavog procesa i zatražio je da se to stavi na dnevni red Komisije za izbor i imenovanje NSRS-a i istraži.