open-navfaktor-logo
search
Saudijska Arabija
Crnadak i Abdulaziz Al-Assaf razgovarali o olakšavanju viznog režima
Tokom razgovora šefova diplomatija dvije zemlje konstatirano je da su odnosi dvije zemlje dobri, ali i da ima prostora za jaču ekonomsku saradnju
19.06.2019. u 15:24
get url
text

Delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koju tokom trodnevne posjete Kraljevini Saudijskoj Arabiji predvodi ministar Igor Crnadak, posjetila je danas Ministarstvo vanjskih poslova te zemlje.

Crnadak je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Saudijske Arabije Ibrahimom Abdulazizom Al-Assafom, a potpisan je i Memorandum o razumijevanju o političkim konsultacijama između Ministarstava inostranih poslova BiH i Saudijske Arabije.

Tokom razgovora šefova diplomatija dvije zemlje konstatirano je da su odnosi dvije zemlje dobri, ali i da ima prostora za jaču ekonomsku saradnju.

Dogovoreno je da se, s tim ciljem, međusobne posjete intenziviraju, s naglaskom na dodatnu vanjskotrgovinsku razmjenu i više investicija u BiH, nakon pozitivnih iskustava s BBI bankom i grupacijom Al Shiddi.

Ministri su pozdravili uvođenje direktne avio linije Sarajevo-Rijad i izrazili očekivanje da će to pomoći intenziviranju poslovnih susreta i ostvarivanju veće trgovinske razmjene.

Razgovarano je i o konzularnim odnosima i mogućnostima olakšanja viznog režima, s posebnim naglaskom na smanjenje cijene viza za građane BiH, koja danas iznosi oko 1.000 KM.

Istaknuto je i da je što prije potrebno donijeti odluku o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Crnadak je upoznao ministra Kraljevine Saudijske Arabije da Vijeće ministara BiH razmatra mogućnost uvođenja tzv. "sezonskog oslobađanja" od viza državljana te zemlje tokom ljeta, da bi se podstakla mogućnost da veći broj turista posjeti BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.