Zabranu ulaska u Crnu Goru trenutno ima više od 400 osoba, a ubjedljiva većina ih je iz Srbije, pišu podgoričke “Vijesti”. Među njima su i Mirko Šijan (sin pevačice Goce Božinovske i pokojnog vođe surčinskog klana Zorana Šijana), kik-bokser Dušan Panajotović, vođa rakovičkog klana Nebojša Stojković.

Sagovornik tog medija iz crnogorske policije tvrdi da je ovom višegodišnjom praksom smanjen broj krivičnih djela, prenosi Blic.

Huligani

Donekle novo (ili makar do sada nepoznato) ime na ovom spisku do kog su došli crnogorski mediji je i Marko Vukčević, nekada jedan od istaknutih vođa “delija”. Vučković se u medijima danas najčešće pominje u kontekstu rada njegove građevinske firme “Ultra kop”, ali je svojevremeno bio povezivan sa nasiljem na tribinama i sukobima navijačkih grupa.

Tako je još 2009. godine Vučković, zvani Mare ili Komandant, bio označen kao vođa podgrupe “delija” - “Ultras bojs”, čiju je zabranu te godine tražio republički tužilac. Inicijativa je, kao što je poznato, odbačena odlukom Ustavnog suda. I Ivan Bogdanov, zvani Ica i Zvijer, nalazi se na spisku crnogorske policije. Javnosti u Srbiji Bogdanov je poznat kao navijač Crvene zvezde, koji je postao prepoznatljiv nakon divljanja u Đenovi 2010. godine, na fudbalskoj utakmici Italija - Srbija.

Klanovi

Srbija, međutim, ne zaostaje za Crnom Gorom u spiskovima zabranjenih, s tim što se struktura osoba kojima je blokirala ulaz na srpsku teritoriju donekle razlikuje.

Radi se, prije svega, o pripadnicima zaraćenih crnogorskih klanova - škaljarskog i kavačkog - i sa njima povezanim osobama. Pravilo je, međutim, da se imena osoba koje se nalaze na spisku ne objavljuje u javnosti, kako se kriminalci ne bi unaprijed upozoravali. Prema zakonu o strancima, Srbija ima pravo da zabrani ulazak u zemlju svakoj osobi za koju postoji procjena da bi ugrozila sigurnost zemlje.

Uprkos tajnosti, nezvanično se zna da su na srpskom spisku zabranjenih Jovan Vukotić, vođa škaljarskog, i Slobodan Kašćelan, vođa kavačkog klana.

Kašćelan se na tom spisku našao ubrzo nakon napada koji je preživio u Novom Sadu 2016. godine, kada je jedva izbjegao smrt nakon što je izrešetan u sačekuši.

Osim njih, na spisku su, navodno, i Alen Kožar, aktuelni vođa barske grupe (bliske škaljarskom klanu i grupi Luke Bojovića), ali i Krsto Stanišić, istaknuti pripadnik klana “Amerika“.

Starlete

Javnost se donedavno zabavljala i informacijom da su starletama Soraji Vučelić i Tamari Đurić zabranjeni ulasci u Srbiju i Crnu Goru.

Ništa zabavno, međutim, nema u kontaktima dvije pripadnice džet-seta. Soraja Vučelić je, tako, bila pod istragom crnogorske policije zbog povezanosti sa likvidacijom Armina-Muše Osmanagića.

Na spisak nepoželjnih u Srbiji je, ipak, stavljena tek nedavno. I Đurićeva odskora nema pristup Crnoj Gori. Ona se povezuje s jednim istaknutim pripadnikom škaljarskog klana, a u aprilu ove godine bila je neposredni svjedok ubistva Luke Radulovića, beogradskog dilera kokaina, ubijenog u borbi za prevlast na narko-tržištu.