open-navfaktor-logo
search
Odluke
Crna Gora proglasila šest ruskih diplomata personama non grata
Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditiranih u Crnoj Gori personama non grata, zbog aktivnosti koje su u suprotnosti s Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odnosima međusobnog uvažavanja i poštovanja dvije države – objavili su iz ovog ministarstva na svom Twitter profilu.
29.09.2022. u 19:12
get url
text
get url
text

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore (SDT) vodi istragu protiv više osoba zbog sumnje da su sarađivali s ruskom obavještajnom službom, a crnogorski mediji navode da nadležni sumnjiče dva crnogorska državljanina, šest ruskih diplomata i nekoliko drugih ruskih državljana za saradnju s ruskom tajnom službom.

Među njima je, kako su istaknuli mediji pozivajući se na neslužbena saznanja, i Radomir Sekulović, bivši glasnogovornik i dugogodišnji diplomata Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore.

VEZANI TEKST - Mediji javljaju: U toku potraga za ruskim špijunima, u Podgorici uhapšeno više osoba

Crnogorski mediji također javljaju da akciju vodi Agencija za nacionalnu sigurnost (ANB), da je koordinirana s crnogorskim međunarodnim partnerima te da se provodi po nalogu Specijalnog državnog tužitelja Crne Gore (SDT).

SDT je ranije danas potvrdio da je u toku akcija protiv više građana osumnjičenih za stvaranje kriminalne organizacije i špijunažu. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović pozdravio je akciju, navodeći kako je riječ o "strogoj tajni".

Ministar policije Filip Adžić na sjednici Vlade saopćio je da u državnim službama ima ljudi koji rade za druge službe više od deset godina te da Vlada "čisti službu od tih ljudi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.