open-navfaktor-logo
search
Nema potrebe
Crna Gora odbila respiratore iz Srbije: "Hvala Vučiću na brizi, snaći ćemo se mi"
Potpredsjednik Vlade Crne Gore, predsjednik Nacionalnog Koordinacionog tijela Milutin Simović kazao je da je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na brizi o Crnoj Gori.
28.03.2020. u 07:58
get url
text

- Ipak, mislimo da je dobro da on cjelinu svoje pažnje usredsredi na zaštitu zdravlja i dobrobit građana Srbije. Snaći ćemo se mi. Na sreću još je država i tržišta na kojim je moguće za svoj novac kupiti nedostajuće proizvode, kao što smo u Srbiji kupili i hranu o kojoj govori predsjednik Srbije - rekao je Simović.

Simović dodaje i da postoje druge države u kojima je moguće, sa njihovim trgovinskim kućama ugovoriti kupovinu robe proizvedene u trećim zemljama, "a da vam ne bude oduzeta kao što se to nama dogodilo sa respiratorima na tržištu Srbije".

- Posebno smo zahvalni za najavljeni dodatak od dva respiratora koja bi nam predsjednik Srbije donirao na bazi dogovora sa liderom NSD. Pretpostavljamo kao izraz brige za navodno ugroženi srpski narod u Crnoj Gori. Nema potrebe za tim. Ne kalibriramo u Crnoj Gori medicinsku opremu po nacionalnim frekvencijama - istakao je Simović, piše Pobjeda.

Crna Gora je, tvrdi on, odgovorna i organizovana građanska država koja je, kako je rekao, u stanju da i u najtežim okolnostima pandemije koronavirusa svakom svom građaninu obezbijedi maksimalni mogući nivo zdravstvene zaštite.

Crnogorski mediji prije dva dana objavili su da je Srbija zaplijenila tri respiratora koje je predstavnik švedskog proizvođača čije je sjedište u Beogradu trebao isporučiti Crnoj Gori, dok su dva respiratora koja su istim tenderom nabavljena kod iste firme bez problema uvezena u Crnu Goru iz Republike Hrvatske.

Kasnije je od posrednika, kompanije Farmont, pojašnjeno da je izvoz respiratora u Srbiji pod blokadom i da se nisu mogli riješiti izvozni carinski papiri, pa je "roba/respiratori/ prodana drugoj kompaniji u Srbiji".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu je kazao kako je Srbija spremna Vladi u Podgorici odmah pokloniti pet respiratora, konstatirajući da s "bratskim narodom" u Crnoj Gori žele imati najbolje odnose.

- Nismo oteli, ni zaplijenili niti jedan respirator, niti smo ikada išta uzeli bilo kome. Na tržištu smo kupili sve respiratore, što je čak njihova posrednička kompanija javno objavila - rekao je Vučić, dodavši da je Srbija i pored zabrane izvoza u prethodne dvije sedmice isporučila Crnoj Gori više od 40 tona hrane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.