open-navfaktor-logo
search
Kasne radovi
Crna Gora danas plaća prvu ratu od 30 miliona eura kineskog kredita za autoput koji još nije završen
Prva rata kredita za autoput Bar - Boljare kod kineske Eksim banke od približno 30 miliona eura dospijeva na naplatu danas, šest godina nakon početka gradnje prioritetne dionice Smokovac - Uvač - Mateševo, koja još nije završena.  
21.07.2021. u 08:34
get url
text

VEZANI TEKST - Crnogorci u mukama s Kinezima: Ako ne vrate kredit za autoput, ostat će bez dijela teritorije?!

Kako piše pobjeda.me, osim rate za autoput, Kinezima danas treba da bude plaćeno i 4,8 miliona dolara za kupovinu brodova Crnogorske i Barske plovidbe.

Ugovor o kreditu sa Eksim bankom potpisao je u oktobru 2014. godine tadašnji ministar finansija Radoje Žugić. Njime se država kod Kineza zadužila 944 miliona dolara, sa rokom otplate 20 godina, grejs periodom od šest godina i dva posto kamate.

Tada je ugovoreno da je iznos rate za glavnicu koju godišnje treba vraćati 67 miliona dolara, a da iznos kamate zavisi od kursnih razlika i toga da li će se Vlada osigurati od valutnog rizika. Tokom mandata prethodne Vlade saopćavano je da su projektovani prihodi od autoputa 31,3 miliona eura godišnje.

Gradnja prioritetne dionice autoputa počela je u maju 2015. godine. Od tada je četvorogodišnji rok izgradnje probijan nekoliko puta, a posljednja očekivanja nadležnih su da će ona biti završena do kraja novembra ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.