open-navfaktor-logo
search
Prekrajanje historije
Crna Gora: Ambasador Srbije pozvan na razgovor zbog najave polaganja vijenca u Budvi
Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore pozvalo je danas na razgovor ambasadora Srbije Vladimira Božovića zbog najave da će položiti vijenac na spomen-ploču srpskim vojnicima u Budvi.
11.11.2020. u 15:16
get url
text

Božović je ranije najavio da će položiti vijenac na spomen-ploču "oslobodicima Budve" i pored protivljenja dijela javnosti.
Kako navode iz ministarstva, na sastanku je Božoviću predočeno da je najavljeni čin neprihvatljiv i da predstavlja grubo falsifikovanje historije i miješanje u unutrašnja pitanja Crne Gore.

- U razgovoru sa ambasadorom skrenuta je pažnja na historijske činjenice - Budva je već bila oslobođena prije nego što je srpska vojska ušla u ovaj grad i kao što je dobro poznato, Crna Gora je 1918. okupirana od iste te vojske, ostala bez države i dinastije - navode iz ministarstva.

Pojašnjava se i da je Božović je obaviješten da Crna Gora ne može dozvoliti ovakve pokušaje prekrajanja vlastite historije, jer bi u protivnom uslijedile neminovne diplomatske posljedice.

- Božović je prihvatio stav Ministarstva vanjskih poslova i odustao od najavljene ceremonije - navodi se.

Spomen-ploča na bedemima Starog grada u Budvi izaziva sporenja u javnosti zbog natpisa da je taj grad 8. novembra 1918. godine oslobodila srpska vojska. Sa zvaničnih državnih instanci je u više navrata poručivano da ta tvrdnja nema utemeljenje u historijskoj faktografiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.