navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Nikad nije kasno

Čovjek uči dok je živ: U 90. godini naučio čitati i pisati

Uputio je i poruku mladima

Objavljeno: 07.09.2019. u 15:33
get url
text

Ahmet Saglam iz mjesta Golcuk, nadomak zapadnog turskog grada Kocaelija, zakoračio je u desetu deceniju života. Kao dijete nije imao priliku i mogućnost da upiše osnovnu školu, zbog čega nikada nije naučio čitati i pisati. Ipak, njegova želja za tim nikada nije prestala, pa je tako u dubokoj starosti, u svojoj 90. godini naučio da čita i piše.

U Turskoj je pod pokroviteljstvom predsjetnika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana i njegove supruge Emine Erdogan pokrenuta kampanja učenja čitanja i pisanja za one koji to nisu imali priliku uraditi u regularnom roku. Tako je i Ahmet Saglam odlučio krenuti na kurs čitanja i pisanja lokalnom obrazvonom centru, javlja Anadolu Agency (AA).

Saglam, otac petoro djece i djed 14 unučadi, obzirom na pozne godine i zdravstvene probleme, nije bio u prilici pohađati kurs u centru, zbog čega je učitelj dolazi njegovoj kući i davao mu časove čitanja i pisanja. Nakon završenog obrazovnog procesa, Saglam je u 90. godini dobio dokument koji potvrđuje da zna čitati i pisati.

Saglam je svoj radni vijek proveo baveći se poljoprivredom. Rođen je u crnomorskom gradu Rizeu, a u razgovoru s novinarom AA ističe kako u mjestu gdje je rođen čak nije ni bilo škole.

-Volio bih da sam mlad naučio čitati i pisati, ali moja porodica je bila siromašna. Nisu bili u mogućnosti da me školuju. Trudio sam se da moja djeca završe škole. Danas mogu kazati da je veoma lijepo znati čitati i pisati - istakao je Saglam.

Uputio je i poruku mladima, kazavši kako se svako treba školovati, jer se, prema njegovim riječima, na taj način postaje čovjek i upoznaje svijet.

-Čovjek mora čitati i učiti, jer na taj način sebe može zaštiti. Onaj koji to ne radi, teško se može zaštiti. Čitati i pisati je veoma lijepo. Žao mi je što nisam imao priliku ranije naučiti čitati i pisati, te studirati. Volio bih da sam postao doktor ili inženjer. Mladi neka uče, to je veoma važno - poručio je Saglam.