open-navfaktor-logo
search
Francuska
Čovjek dobio legalno pravo da bude dosadan na poslu i 3.000 eura uz to
Ako ste dosadni saradnicima na poslu, u Francuskoj sada imate legalno pravo biti takvi, nakon što je Vrhovni kasacijski sud presudio da je jedan poslodavac prekršio prava svoga zaposlenika otpustivši ga jer nije bio dovoljno "zabavan" na poslu.
28.11.2022. u 10:02
get url
text

Čovjek, koji se u medijima spominje samo kao gospodin T, pobijedio je u sudskoj bici protiv pariske konsultantske firme Cubik Partners, koja inače posluje pod motom "zabavno i profesionalno". Presuda je objavljena ove sedmice, javlja The Telegraph.

Ovaj je čovjek dobio otkaz 2015. godine, a kao razlog otpuštanja naveli su njegovu "profesionalnu neadekvatnost". On, naime, nije želio učestvovati u teambuilding događajima za osoblje, a na sudu je kao argument za to kazao kako on ima "drugačiju definiciju zabave".

Sud se složio s gospodinom T u nevjerovatnoj presudi, navodeći da nisu svi oduševljeni "prisilnim sudjelovanjem na seminarima i pićima na kraju sedmice", koja često završavaju "prekomjernim unosom alkohola".

U pravnom smislu, sud je zaključio da su iz Cubik Partnersa prekršili "temeljno pravo na dostojanstvo i poštovanje privatnog života" gospodina T i nisu poštovali njegovu "slobodu izražavanja", koju je koristio odbijajući učestvovati u aktivnostima. Pravo na privatnost i pravo na slobodu izražavanja sadržani su u Općoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Sud je komentirao i spomenuti moto firme "zabavno i profesionalno", kazavši da je takva kultura dovela do "ponižavajućih i nametljivih praksi u vezi s privatnošću, kao što su simulirani seksualni činovi, obaveza dijeljenja kreveta s kolegama tokom seminara, korištenje nadimaka za označavanje ljudi i vješanje deformiranih i izmišljenih fotografija u uredima".

Odlukom su također dodijeljene tri hiljade eura bivšem zaposleniku firme Cubik Partners, s mogućnošću dodatnih 461 hiljadu eura odštete, ako se sud složi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.