open-navfaktor-logo
search
NASA
Čovječanstvo prvi put u historiji namjerno promijenilo kretanje nebeskog objekta
Američka svemirska agencija (NASA) saopćila je da je njen nedavni pokušaj da skrene putanju asteroida bio uspješan.
12.10.2022. u 12:20
get url
text

- Analiza podataka koje je u protekle dvije sedmice prikupio NASA-in istraživački tim za dvostruko preusmjeravanje asteroida pokazuje da je kinetički udar letjelice na ciljni asteroid Dimorphos uspješno izmijenio orbitu asteroida - objavila je NASA u utorak na svojoj web-stranici.

Iz NASA-e ističu da taj uspjeh znači da je čovječanstvo namjerno promijenilo kretanje nebeskog objekta prvi put u historiji.

- Svi mi imamo odgovornost da zaštitimo našu planetu. Na kraju krajeva, to je jedina koju imamo - rekao je administrator NASA-e Bill Nelson.

- Ova misija pokazuje da NASA pokušava biti spremna za sve što nam svemir baci. NASA je dokazala da smo ozbiljni kao branioci planete. Ovo je prelomni trenutak za planetarnu odbranu i čitavo čovječanstvo, demonstrirajući posvećenost NASA-inog izuzetnog tima i partnera iz cijelog svijeta - istaknuo je Nelson.

NASA-ina svemirska letjelica DART (Double Asteroid Redirection Test) udarila je 26. septembra u asteroid Dimorphos i promijenila njegovu putanju.

Američka svemirska agencija prenosila je sudar uživo kako bi pokazala svijetu test preusmjeravanja asteroida u cilju zaštite Zemlje u budućnosti.

Na izazivanju sudara radilo se sedam godina, a iz NASA-e su željeli vidjeti da li je moguće ručno usmjeriti svemirsku sondu da se sudari s asteroidom i skrene njegovu putanju kako bi spriječila potencijalno katastrofalan udar na Zemlju.

Prije nego što je udario u Dimorphos, DART je povećao brzinu kretanja na oko 24.000 kilometara na sat.

Letjelica je lansirana u novembru 2021. raketom SpaceX Falcon iz zračne baze Vandenberg u Californiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.