open-navfaktor-logo
search
Rigorozne mjere
Covid-propusnica u Italiji obavezna za sve zaposlene, najavljeni štrajkovi
Covid-propusnica (Green Pass) u petak u Italiji postaje obvezna za sva radna mjesta, ali postoji strah od štrajka transportnih  i radnika u lukama gdje je stopa vakcinacije protiv koronavirusa relativno niska.
15.10.2021. u 08:49
get url
text

Dok je više od 85 posto Talijana starijih od 12 godina dobilo barem jednu dozu, procjenjuje se da je oko tri miliona talijanskih radnika još nevakcinisano, prenosi BBC. Potez da se radnička Covid-propusnica učini obaveznom u Italiji jedna je od najtežih svjetskih mjera protiv koronavirusa i pokazuje se kontroverznom.

Radnik bez Green Passa riskira suspenziju s posla bez plate i može biti kažnjen do 1.500 eura. Dvije trećine Talijana smatra da je to potrebno, prema ovosedmičnom istraživanju javnog mnijenja Ipsosa.

Međutim, protivnici uvođenja Covid-propusnica su se pobunili u Rimu 9. oktobra. Krajnje desna stranka Forza Nuova predvodila je nasilne proteste koji su vandalizirali zgradu sindikata CGIL-a u Rimu, tokom sukoba s policijom.

Novi protesti se očekuju u petak, s izvještajima o radnicima koji planiraju štrajk ili ne idu na posao.

U centru Trsta na sjevernom Jadranu, gdje je vakcinisano samo 40 posto od 950 lučkih radnika, postoje prijetnje blokadom i prekidom opskrbnih lanaca, kao i upozorenja o smetnjama u javnom prijevozu u industrijskom centru Milana te prijetnje protestima na aerodromima, autocestama i željeznicama.

 

Radnici pristaništa u Trstu ponudili su prekinuti svoju akciju ako vlada odgodi obveznu Zelenu propusnicu do kraja oktobra, no Rim je to odbio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.