open-navfaktor-logo
search
Putovanja
Covid certifikati u EU će važiti samo devet mjeseci bez treće doze
Evropska komisija objavila je u utorak da će certifikati o vakcinaciji protiv COVID-a u EU važiti samo devet mjeseci bez dopunske, treće vakcine.
21.12.2021. u 15:34
get url
text

Ova odluka dolazi u trenutku kada se evropske zemlje bore da osiguraju više doza vakcine usred porasta slučajeva COVID-a i širenja nove varijante omikron koja se pokazala još zaraznijom i lakše prenosivom.

Objavljujući ovu odluku, Evropska komisija je rekla da je usklađeni period važenja pasoša za vakcinu protiv COVID-a "neophodan za sigurno slobodno kretanje i koordinaciju na nivou EU".

Novo pravilo se odnosi na putovanja unutar Evropske unije, ali Komisija je u saopćenju navela da preporučuje zemljama EU da ga primjenjuju i na nacionalnom nivou kako bi se "pružila sigurnost putnicima i smanjile poteškoće u putovanjima".

Stanovnicima EU preporučuje se dopunska vakcinacija najkasnije šest mjeseci nakon što budu potpuno vakcinisani sa dvije doze. Međutim, potvrda će važiti još tri dodatna mjeseca kao grejs period kako bi se osigurao pristup dodatnim dozama, dodala je Komisija.

Važenje pasoša za vakcinu protiv COVID-a nakon dopunske vakcine bit će produženo bez utvrđenog trajanja ili ograničenja, rekao je zvaničnik EU za novinsku agenciju Reuters, navodeći nedostatak naučnih dokaza o trajanju zaštite nakon dopunske vakcine.

Komisija je uvela i novo pravilo za evidentiranje dopunske doze u pasošima vakcine. Dopunsku dozu nakon dvije doze pune vakcinacije treba upisati kao "3/3" u potvrdu. Vakcinacija sa jednom dozom praćena dopunom treba da se upiše u formi "2/1."

Pravilo može blokirati kvalificirana većina država članica EU ili prosta većina članova Evropskog parlamenta. Međutim, zvaničnici vjeruju da ima dovoljno podrške za ovu odluku.

Prema podacima Komisije, do sada je u EU izdato 807 miliona certifikata o vakcinaciji protiv COVID-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.