Gosti sa Pecare, potvrdili su to, tražili su odgodu derbija, ali su se, kako tvrde "iz Fudbalskog saveza BiH i FK Sarajevo oglušili na njihov zahtjev".

VEZANI TEKST - Potvrđeno sa Pecare: Protiv Sarajeva nastupilo šest igrača pozitivnih na COVID-19!

Sada se postavlja pitanje šta će biti sa fudbalerima premijerligaša sa Koševa, odnosno da li će oni morati u samoizolaciju, jer su bili u kontaktu sa osobama koje su zaražene koronavirusom.

Bordo tim bi u srijedu trebao igrati utakmicu osmine finala Kupa BiH protiv Krupe, a sa istim protivnikom bi narednog vikenda trebao igrati meč 12. kola PLBiH.

COVID-19 protokol koji je prije "povratka fudbala" usvojio Fudbalski savez BiH pun je manjkavosti, pa tako nije definisana situacija koja se dogodila na Koševu, a koja se, realno, mogla očekivati...

Ono što je izvjesno, a što je FSBiH usvojio je da se utakmice ne odgađaju u slučaju pojave koronavirusa, a zaraženi igrači se tretiraju kao povrijeđeni.

- Svi klubovi moraju imati dovoljan broj igrača, kako bi mogli imati dovoljno zamjena u slučaju pojave zaraženih igrača.

U slučaju pojave zaraženih igrača u ekipu, ti igrači idu u samoizolaciju u skladu sa epidemiološkim preporukama, ali se utakmice ne odgađaju - predviđeno je članom 3.2 COVID-19 protokola FSBiH.

Nedavno su fudbaleri Željezničara morali u samoizolaciju nakon povratka iz Izraela i to zbog toga što su bili u kontaktu sa zaraženim saigračima (u Izraelu utvrđeno da pet igrača i jedan trener imaju koronu, a pri povratku u BiH putovali istim avionom).