open-navfaktor-logo
search
Crkveni poglavar
COVID-19 nazvao "Božijom kaznom": Ukrajinski patrijarh pozitivan na koronavirus
Istaknuti ukrajinski crkveni poglavar, koji je ranije izjavio kako je pandemija COVID-19 "Božija kazna" za istospolne brakove, pozitivan je na koronavirus.
10.09.2020. u 16:55
get url
text

Pratrijarh Filaret, poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve - Kijevskog patrijarhata, navodno je stabilan i podvrgnut je liječenju. Crkva je u objavi na Facebooku 4. septembra objavila da je Filaret pozitivan na COVID-19.

- Njegova svetost patrijarh Filaret posebno je zahvalan svima koji pokazuju svoju ljubav i podršku u molitvama za njegovo zdravlje - saopćila je crkva u utorak.

Navedeno je i to da je "zdravstveno stanje patrijarha Filareta stabilno, liječenje se nastavlja".

- Molimo vas da se nastavite moliti za njegovu svetost patrijarha Filareta, tako da će Svemilosni i Svemogući Gospod Bog oporaviti patrijarha i izliječiti ga od bolesti.

Devedestjednogodišnji patrijarh na naslovnice novina izašao je u martu kada je na jednom ukrajinskom TV kanalu izjavio da je kriza s koronavirusom "Božija kazna za grijehe ljudi, grešnost čovječanstva". Nakon toga tužila ga je ukrajinska LGBTQ + grupa, a uslijedile su i mnoge osude drugih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.