open-navfaktor-logo
search
Naučnici otkrili
COVID-19 je doveo pacijenta u bolnicu, ali je infekcija izazvana upotrebom respiratora bila uzrok smrti
COVID-19 više nije pandemija, ali naučnici i dalje pokušavaju saznati što više o virusu koji izaziva tu bolest i njegovom utjecaju, uključujući i to kako novi koronavirus utječe na tijelo i izaziva smrt oboljelih.
12.05.2023. u 22:33
get url
text
get url
text

Visok postotak ljudi kojima je bila potrebna pomoć respiratora zbog COVID-19 također je razvio sekundarnu bakterijsku upalu pluća, pokazalo je novo naučno istraživanje.

Upravo ta upala pluća bila je odgovorna za višu stopu smrtnosti od infekcije koronavirusom.

Drugačije rečeno, iako je COVID-19 možda doveo pacijente u bolnicu, zapravo je infekcija izazvana upotrebom respiratora vjerovatnije bila uzrok smrti jer se nije dogodila reakcija na liječenje.

- Naša studija naglašava važnost prevencije, traženja i agresivnog liječenja sekundarne bakterijske upale pluća kod kritično bolesnih pacijenata s teškom upalom pluća, uključujući i one s COVID-19 - kaže Benjamin Singer, pulmolog sa Univerziteta Northwestern u Illinoisu, piše Science Alert.

Singerov tim pregledao je zapise za 585 osoba koje su primljene na odjel intenzivne njege u bolnici Northwestern Memorial u Illinoisu. Svi su imali tešku upalu pluća i/ili respiratorno zatajenje, a njih 190 je imalo i COVID-19.

Koristeći pristup strojnog učenja za analizu podataka, naučnici su grupirali pacijente na temelju njihovog stanja i vremena koje su proveli na intenzivnoj njezi.

Rezultati tog istraživanja opovrgavaju ideju da je oluja citokina nakon infekcije koronavirusom, odnosno ogromna reakcija upale koja uzrokuje otkazivanje organa, bila odgovorna za značajan broj smrti.

U novoj studiji nisu pronađeni dokazi zatajenja više organa kod ispitivanih bolesnika. Umjesto toga kod pacijenata s COVID-19 vjerovatnije je da će razviti upalu pluća povezanu s respiratorom, i to na duža razdoblja.

Slučajevi u kojima tako izazvana upala pluća nije reagirala na liječenje bili su značajni, u smislu ukupne stope smrtnosti, pokazala je studija koja je objavljena u naučnom časopisu Journal of Clinical Investigation.

- Oni koji su izliječeni od svoje sekundarne upale pluća imali su veću vjerovatnoću da će preživjeti, dok su oni čija se upala pluća nije riješila imali veću vjerovatnoću da će umrijeti. Naši podaci sugeriraju da je smrtnost povezana sa samim virusom relativno niska, ali druge stvari koje se događaju tokom boravka na intenzivnoj njezi, poput sekundarne bakterijske upale pluća, to kompenziraju - navodi Singer.

Rezultati navedene studije upućuju na to da bi se ishodi na intenzivnoj njezi mogli poboljšati kada bi postojale bolje strategije za dijagnosticiranje i liječenje epizoda respiratorom izazvane upale pluća.

Američki naučnici napominju kako je to nešto s čim se treba pozabaviti u budućnosti.

Relativno dug boravak pacijenata s COVID-19 na respiratorima prvenstveno je posljedica produženog respiratornog zatajenja, što ih stavlja u veći rizik od sekundarne upale pluća, pišu autori studije.

Rezultati studije isto tako naglašavaju potrebu za daljim proučavanjem. Detaljna molekularna analiza iz iste studije trebala bi otkriti više o tome šta čini razliku između oporavka i smrti od sekundarne upale pluća.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.