open-navfaktor-logo
search
Kompenzacijski mandati
Čoviću ovo ne smeta: Hrvate u NSRS-u predstavljaju kadrovi SNSD-a, SDS-a i SP-a
Prema Izbornom zakonu BiH, u Narodnoj skupštini RS-a je rezervisano najmanje po četiri mjesta za predstavnike sva tri konstitutivna naroda, ali ime četvrtog predstavnika hrvatskog naroda u ovoj instituciji još nije poznato
15.10.2018. u 22:32
get url
text

Zahtjev za takozvanim legitimnim političkim predstavljanjem, kojeg zagovara Dragan Čović i njegov HDZBiH, odnosi se, prema svemu sudeći, isključivo na FBiH. Da Hrvate u entitetu RS predstavljaju kadrovi koji pripadaju strankama sa srpskim etničkim predznakom i koje zastupaju isključivo interese srpskog naroda, za Čovića nije problem.

Tako će u Narodnoj skupštini RS-a u narednom mandatu interese Hrvata, prema izračunu Euro Blica, zahvaljujući kompenzacijskim mandatima zastupati Željka Stojičić iz SNSD-a, Andrea Dorić iz Socijalističke partije i Ivanka Marković iz SDS-a.

Prema Izbornom zakonu BiH, u Narodnoj skupštini RS-a je rezervisano najmanje po četiri mjesta za predstavnike sva tri konstitutivna naroda, ali ime četvrtog predstavnika hrvatskog naroda u ovoj instituciji još nije poznato.

Činjenica da hrvatski narod u entitetu RS nema priliku imati "legitimne političke predstavnike", već tu dužnost obnašaju uglavnom kadrovi Čovićevog političkog partnera Milorada Dodika, ne izaziva naročitu pažnju HDZ-a BiH. Da li su SNSD, SDS i Socijalistička partija zaista izraz volje hrvatskog naroda ili ne, nije teško procijeniti i donijeti zaključak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.