VEZANI TEKST - Komšić: Stav Njemačke potpuni je poraz politike HDZ-a i Zagreba

Jasno, prvi su u javnost i izašli isti oni, dodaje se, čija je svrha biti sredstvo diskriminacije i narušavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

- Želimo istaknuti kako apsolutno dijelimo zabrinutost njemačke vlade i saveznih vlasti oko reformskih procesa koji trebaju biti temelj stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine. Jednako važno, ističemo zadovoljstvo što se naša domovina nalazi visoko u fokusu velike europske zemlje i jedne od ključnih predvodnika Europske unije kao što je Savezna Republika Njemačka. Iz tih razloga podržavamo otvorenu zabrinutost njemačkih vlasti oko reformskih procesa u pogledu izbornog zakonodavstva i ograničenih ustavnih promjena, navodi se u saopćenju. 

Iz HNS-a poručuju da legitimno predstavljanje, ukoliko nije koncizno ustavno i zakonodavno koncipirano i u potpunosti regulirano, doista može biti još jedno od dodatnih sredstava diskriminacije kakva je trenutno na snazi u političkom sustavu Bosne i Hercegovine.

- Prije svega tu želimo istaknuti važnost potpune implementacije svih odluka Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu (prije svega u predmetu "Sejdić & Finci") kao i odluke Ustavnog suda u predmetu "Ljubić". U tački 48. Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić & Finci", Venecijanska komisija doslovno navodi kako u Bosni i Hercegovini nije još sazrelo vrijeme za model državnog ustroja kroz vladavinu većine, ali da je nužno pronaći mehanizme u izbornom zakonodavstvu da kandidaturu mogu istaknuti i biti birani i pripadnici iz reda Ostalih, tj. i oni koji se ne izjašnjavaju pripadnikom konstitutivnih naroda, smatraju i HNS-u.

VEZANI TEKST - Nadam se da će stavovi Njemačke biti okvir za djelovanje novog visokog predstavnika Schmidta

Ukoliko bi legitimno predstavljanje podrazumijevalo da Hrvati biraju samo Hrvate ili Srbi samo Srbe, takav model dodatno bi, ističu, vodio u podjele i podrazumijevao još veću diskriminaciju u demokratskom i nacionalnom pogledu i bio poraz za europsku Bosnu i Hercegovinu.

- Upravo je to srž poruke koja je upućena ispred njemačke savezne vlasti i u potpunosti podržavamo takve stavove. Hrvatski narodni sabor snažno zagovara unutrašnje, društveno i političko ujedinjenje Bosne i Hercegovine bez diskriminacije bilo koga, kao niti pokušaja dominacije te se snažno protivi narativu ratne retorike i secesionističkih pretenzija. Svaki stanovnik Bosne i Hercegovine mora uživati temeljno demokratsko načelo da se kandidira i da bude izabran. Neprihvatljivo je i poražavajuće da i danas dio naših  građana, uključujući pripadnike Romske i/ili Židovske zajednice ili neko od pripadnika drugih nacionalnih manjina, nema takvu mogućnost. Ukoliko je izraz hrvatske političke volje, kao konstitutivnog naroda, da ih u tijelima vlasti na svim nivoima predstavlja neko od pripadnika druga dva konstitutivna naroda, ili neko ko se izjašnjava kao pripadnik nacionalnih manjina, to je njihovo demokratsko pravo, navodi se u saopćenju. 

Hrvatski narodni sabor podsjeća da je legitimno predstavljanje Ustavni sud BiH izdvojio u svim svojim presudama.

- Hrvatski narodni sabor neće odustati od zahtjeva koji sprječavaju diskriminaciju i dominaciju brojčano veće konstitutivne zajednice koja je sve neustavne odredbe iskoristila čak tri puta u Predsjedništvu BiH, a takvo što kontinuirano radi na entitetskom nivou što je definirano u odluci Ustavnog suda BiH. Legitimno predstavljanje njemačke govorne zajednice i konstitutivna autonomija koju uživaju u Belgiji je primjer onoga što Hrvatski narodni sabor zagovara kao politički model u Bosni i Hercegovini. Jednakopravnost konstitutivnih naroda i legitimno predstavljanje jamče opstojnost, stabilnost i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, zaključuje se u saopćenju HNS-a BiH.