open-navfaktor-logo
search
Dolazi na naplatu
Čovićeva lukava igra za "Osmorku": Podržite "legitimno predstavljanje" u roku šest mjeseci ili...
Lidija Bradara, članica Predsjedništva HNS-a BiH, govoreći o tome da li će Izborni zakon sa "Osmorkom" proći ovaj put lakše nego sa SDA, rekla je da je to predmet njihovog sporazuma.
20.12.2022. u 21:27
get url
text

VEZANI TEKST - Dom naroda BiH: HDZ i SNSD usvojili Čovićeve izmjene Izbornog zakona BiH

- I sigurna sam da je to test naših odnosa i međusobnog povjerenja - navela je Bradara.

U Sporazumu koji je "Osmorka" potpisala sa HDZ-om i SNSD-om 15. decembra stoji: 

Potpisnici ovog sporazuma opredijeljeni su za:

a) hitno provesti, a najkasnije u roku od šest (6) mjeseci od uspostave vlasti na svim nivoima, ograničene promjene Ustava BiH i usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH saglasno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Ova mjera uključuje reformu koja će zaštititi kolektivna prava i individualna prava saglasno Ustavu BiH i odluci Ustavnog suda BiH, te u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava (Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i domovi naroda).

b) Uspostavljanje pune ustavnosti i integriteta izbornog procesa.

Za izmjene Izbornog zakona u Zastupničkom domu Parlamenta BiH potrebne su ruke 22 zastupnika, što "Osmorka", HDZ i SNSD imaju, dok je za izmjene Ustava BiH potrebna dvotrećinska većina, odnosno glasovi 28 od 42 zastupnika. SDA i DF imaju 12 zastupnika, a "Osmorka", HDZ i SNSD sa koaliconim partnerima imaju 25 zastupnika. Najvjerovatnije za izmjene Ustava BiH glasat će i opozicioni SDS, PDP i Nebojša Vukanović što je u zbiru 30 glasova, dva više nego je potrebno za izmjene Ustava BiH. 

Na šta računa Dragan Čović kada preko Bradare šalje poruke da je upravo izmjena Izbornog zakona test za "Osmorku"? 

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici 15. juna usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH po hitnom postupku, koji su u parlamentarnu proceduru uputila četiri delegata Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a. Od prisutnih 14 delegata sedam je bilo za (SNSD-HDZ), protiv šest (SDA, SBB, SDP i Zlatko Miletić) i jedan suzdržan (SDS), te je Prijedlog upućen u hitnu proceduru u Zastupnički dom BiH. Čovićev prijedlog je prošao zahvaljujući suzdržanom SDS-ovcu Mladenu Bosiću.

Ove izmjene zakona na dnevni red uvrštene su nakon što je Ustavni sud BiH odlučio da HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona nije povrijedio vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Prijedlog je dobio zeleno svjetlo u Domu naroda BiH, te sada Čović očekuje i njegovo stavljanje na dnevni red pred zastupnike novog saziva Zastupničkog doma BiH u čijem kolegiju su Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović i Marinko Čavara. 

S obzirom na to da je visoki predstavnik Christian Schmidt nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i amnadmana na Ustav FBiH riješio pitanje izbora delegata u Federalni dom naroda, a po željama Čovića i u dogovoru sa Vladom Hrvatske i njenim predsjednikom Andrejom Plenkovićem, ostalo je da "Osmorka" podrži ono što ni SDA ni DF nisu htjeli - "legitimnog člana Predsjedništva BiH", ali po definiciji legitimiteta kako to vidi prvi čovjek HDZ-a. 

VEZANI TEKST - Bradara: Izborni zakon je test naših odnosa sa "Osmorkom"

U prijedlogu koji će se naći pred državnim zastupnicima kada je riječ o izboru članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stoji da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, koji su osvojili najviše glasova u najmanje u tri od pet kantona, i to Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zapadnohercegovačkom, Livanjskom i Posavskom kantonu.

Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji BiH. 

Člana Predsjedništva BiH koji se neposredno bira s teritorije Republike Srpske - jednog Srbina - biraju birači upisani u Centralni birački spisak za glasanje u RS-u. Izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova. 

 

 

VEZANI TEKST - Bećirović jedini iz Kluba Bošnjaka došao na sjednicu na kojoj je bio HDZ-ov zakon

U Sporazumu o formiranju vlasti precizirane su i ograničene promjene Ustava BiH i da se usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH saglasno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava. Presude iz Strazbura na čekanju su više od deceniju i svakako su prioritet da se ugrade u Ustav BiH, ali Čović je opet lukavo i vješto u život vratio presudu "Ljubić", koja se uopće ne odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, već isključivo delegata u Dom naroda FBiH.

Čović je rekao i napisao u Sporazumu šta je imao i sada se čeka "Osmorka" da li će pristati na diskriminatorno "legitimno predstavljanje", protiv kojeg je u Domu naroda BiH glasao tada delegat, a danas zajednički im član Predsjedništva BiH Denis Bećirović. 

Denis Bećirović, bivši delegat u Domu naroda BiH (Foto: Fena) 

Podsjetimo, Bećirović je kada je prošao ovaj prijedlog u Domu naroda poručio da je "HDZ ovakvom procedurom i konceptom pokazao kako to u praksi izgleda preglasavanje".

- Poruka HDZ-a je tamo gdje imamo šansu vrlo rado ćemo preglasati druge. Ovaj prijedlog je beskoristan u konačnici. Prijedlog je antiustavan. Ovaj zakon nema nikakvu šansu da prođe u Zastupničkom domu BiH – rekao je tada Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.