open-navfaktor-logo
search
Čudna jada...
Čovićev pobočnik ili kako je Kojović obmanuo javnost, Nikšića, Izetbegovića i Raguža
Među onima koji su posljednjih desetak dana komentarisali trenutno stanje u Mostaru je i član Naše stranke i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut.   
16.02.2021. u 10:06
get url
text

Na svom Facebook profilu ostavio je kratak komentar.

- Svaki vijećnik koji nije glasao za Irmu Baraliju je očigledno glasao za HDZ kandidata, a da bi Vjekoslav Mandić (HDZ) pustio Sebiju da ostane na čelu KCUS-a.

Iz Naše stranke oglasili su se i jučer, na dan održavanja sjednice Gradskog vijeća Grada Mostara na kojoj je za gradonačelnika sa glasom razlike izabran HDZ-ov Mario Kordić. Vijećnice Naše stranke Irma Baralija i Boška Ćavar, podsjetimo, bile su suzdržane. Upravo ova dva glasa su presudila da i nakon 12 godina HDZ nastavi vladati gradom na Neretvi. 

VEZANI TEKST - Helez o Mostaru: Ništa od principa rotacije, problem je u Našoj stranci

Između ostalog Naša stranka u saopćenju je navela: 

- SDA i HDZ na svakom nivou učestvuju u raspodjeli vlasti na etničkoj osnovi i sa katastrofalnim ekonomskim i zdravstvenim posljedicama – po principu "Aluminij vama, KCUS nama" i slično, a očekuju od Naše stranke da ih podrži kada je pozicija samo jedna, uprkos mogućnosti da prihvate ženu koja je vratila demokratiju nakon što je Mostarcima uskraćivana punih 12 godina.

I nisu samo članovi Naše stranke spinovali priču "ja tebi Mostar, ti meni KCUS", radili su to i iz drugih stranaka koje djeluju na potezu Baščaršija - Ilidža u "Republici Sarajevo". 

Idemo redom. Ako SDA i HDZ, odnosno Bakir Izetbegović i Dragan Čović, imaju tajni dogovor da HDZ-ovac bude i dalje gradonačelnik Mostara, a da zauzvrat Sebija Izetbegović ostane direktorica KCUS-a do Općih izbora 2022. godine, zar nije bilo posve logično da baš sada Naša stranka nastupi i posvađa SDA i HDZ, te raskine njihov "čvrsti politički brak" na primjeru Mostara. 

VEZANI TEKST - Gore društvene mreže, ovo su reakcije na izbor gradonačelnika Mostara

Da su Baralija i Ćavar glasale za Zlatka Guzina, on bi bio gradonačelnik. To znači da bi pao u vodu Izetbegovićev i Čovićev plan, "ja tebi Mostar, ti mojoj ženi KCUS". Zar upravo na Mostaru Naša stranka nije mogla iskoristiti "historijsku šansu" da, žargonski rečeno, zezne i Sebiju i Bakira i Dragana, ako je već postojao takav dogovor?

Očigledno je ipak da su neke druge igre posrijedi, te da je Naša stranka, kao i na primjeru Boriše Falatara kojeg su kandidirali za člana Predsjedništva BiH, odmogla konceptu građanske države koju zastupa Željko Komšić, a pomogla Čoviću u njegovim planovima stvaranja trećeg entiteta. 

A da na Mostaru uopće nisu bili iskreni, niti im je cilj bio osigurati da ne pobijedi Čovićev čovjek, dovoljne su oprečne izjave predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, u razmaku od samo nekoliko dana, kojima je pokazao da je sve vrijeme obmanjivao i partnera iz BH Bloka SDP, ali i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića. 

VEZANI TEKST - Dennis Gratz, bivši predsjednik Naše stranke: Mogao bih reći da sam šokiran, ali...

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, kazao je medijima da je prijedlog o principu rotiranja na poziciji gradonačelnika Mostara prezentiran Našoj stranci. 

- Mi ga prezentirali Našoj stranci. Oni su to prihvatili i to je sada prijedlog BH bloka. Predrag Kojović je telefonski razgovarao s Bakirom Izetbegovićem, a ja s Draganom Čovićem. Izetbegović je prihvatio sporazum, a Čović nije. Sporazum sada treba napraviti i potpisati – kazao je Nikšić.

Lider Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž kazao je da ga je zbog plana o rotiranju na poziciji gradonačelnika zvao predsjednik Naše stranke Predrag Kojović svega sat i po ili dva prije početka sjednice Gradskog vijeća Mostara (12. februar).

- Ja sam kategorično odbio bilo kakvo sudjelovanje u takvom političkom sporazumu - tvrdi Raguž.

Kaže da mu je već tada bilo jasno da će se dogoditi neki preokret, ali nije mogao vjerovati da će se izaći sa tom idejom na Gradskom vijeću, dok za govornicom nije ugledao Irmu Baraliju.

VEZANI TEKST - Albin Zuhrić razočaran politikom Naše stranke: Tužno mi je posmatrati njen moralni sunovrat

Baralija je u petak, 12. februara, u ime BH bloka zatražila pauzu kako bi se konsultovali sa svi strankama oko njihovog predloga da funkcija gradonačelnika bude rotirajuća, nakon čega je uslijedio prekid sjednice, čiji je nastavak održan jučer. 

Da Kojović ni prošle sedmice u komunikaciji sa Nikšićem, a potom i Izetbegovićem, ali i Ragužem nije bio iskren, te da je igrao duplu igru, svjedoči i njegova sinoćnja izjava za N1 kojom se pohvalio na svom Twitter profilu. Samo je dokazao da je od početka plan bio da Baralija i Ćavar budu suzdržane, kako ne bi za gradonačelnika bio izabran kandidat Koalicije za Mostar. 

- Odluka o Mostaru je donesena na organima stranke, ja nosim odgovornost za ovu odluku. Irma Baralija i Boška Ćavar u prethodnih nekoliko dana pokazale su jednu vrstu nesalomljivosti koja mene impresionira. One su Naša stranka - principijelna i čvrsta - poručio je Kojović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.