open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović: Zasad ne postoji programsko i strateško partnerstvo sa SDA
Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine održalo je danas sjednicu u Mostaru, a između ostalog govora je bilo o izborima u Republici Hrvatskoj, pripremama za lokalne izbore 2020. godine, a obavljene su i pripreme za svečanost obilježavanja 30 godina HDZ-a BiH.
22.06.2020. u 14:09
get url
text

Komentarišući predstojeće izbore u Hrvatskoj, predsjednik stranke Dragan Čović konstatovao je da je želja HDZ-a BiH dobiti sva tri zastupnika u Saboru iz 11. izborne jedince. 

- Pokušavamo fokusirati pažnju na centre poput Mostara, Livna, Viteza... Kada je u pitanju Sarajevo, Banja Luka i Tuzla, vjerujem da možemo mobilizirati građane. Naš stav je da je CIK nelegalan i nelegitiman. Pripremamo se i za izbore u Mostaru. Raspravit ćemo uskoro na HNS-u opciju zajedničke liste što je posve izvjesno. Uskoro bismo u proceduru trebali staviti izmjene i dopune Izbornog zakona. Vjerujem da ćemo na prvim sjednicama parlamenta u narednih 15 dana usvojiti dopune koje se tiču Mostara. To je moje uvjerenje - rekao je Čović.

Govoreći o Mostaru i izborima, naveo je da svako ko komentariše nedavni sporazum prije svega isti mora detaljno pročitati. Statut je, kaže, zasad samo ideja, koju u djelo treba sprovesti buduće Gradsko vijeće. Postoje i minimalne i maksimalne kvote.

- I Srba može biti 15 i ne može ih biti manje od četiri. Bilo je primjedbi i na to. Minimalne i maksimalne kvote su praktično postavljene i niko ne bi na to trebao imati zamjerke. Prijedlog HDZ-a bio je da se gradonačelnik bira na otvorenoj listi. Predlagali smo i Mostar kao jednu izbornu jedinicu. Da bi ovo vrijedilo, moramo imati usvojen Statut na prvoj sjednici Gradskog vijeća, a za to će nam trebati dvotrećinska većina, dakle mi to vjerovatno nećemo moći sami sa SDA - prokomentarisao je Čović.

Konstatovao je i da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "ima kontinuitet odnosa prema BiH", uz želje da se to održi i u budućnosti.Intenzivno se, naveo je, razgovara o odnosima Srbije i Kosova, što je u fokusu i međunarodne zajednice. Dogovor oko Mostara mogao bi pomoći da se lakše nađe model za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, kao i da se provedu sve odluke sudova.

- Ima potencijala. Izmjene i dopune za Mostar idu u roku od 15 dana, a u roku od tri mjeseca počinju pregovori sa SDA oko Izbornog zakona BiH. Želimo to završiti do kraja godine, kako bismo ga u parlamentarnoj proceduri imali godinu prije općih izbora. SDA mora napraviti iskorak kako bismo na koncu zaštitili konstitutivne narode. Moramo osigurati legitimno predstavljanje - dodao je.

Bez obzira na uspješne pregovore oko Mostara, Čović je ponovio da partnerstvo sa SDA ipak ne postoji.

- To ćemo pokušati vraćati. Zasad ne postoji programsko i strateško partnerstvo. Prijedlog za ministra sigurnosti je pravo SDA, ali je i naše pravo da ga ne prihvatimo. Neka naša imenovanja stoje po dvije godine. Puno je direktora na nivou države koji su vršioci dužnosti. O tome ću raspravljati s kolegom Izetbegovićem već u četvrtak. Naš stav o Selmi Cikotiću izgrađen je na osnovu tvrdnji branitelja iz Bugojna - rekao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.