open-navfaktor-logo
search
Sjednica HNS-a
Čović zasad ne bi ništa bojkotovao, spominjao strategiju B i C
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović kazao je kako se s predstavnicima američke administracije i dalje vode intenzivni pregovori o izmjenama izbornog zakonodavstva.
07.01.2022. u 13:41
get url
text

VEZANI TEKST - Janjić: Pouzdano znam da Amerikanci imaju dokaze protiv Čovića

- Na današnjoj sjednici Predsjedništva HNS-a razgovarali smo o tome dokle se došlo u tim pregovorima i još jednom pogledati sve te naše limite i razmišljanja kako očuvati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kao ključnu vrijednost Ustava BiH i kako, s druge strane, napraviti iskorak da možemo napraviti ograničene izmjene Ustava - izjavio je Čović na konferenciji za novinare.

Čović je najavio i skoro održavanja vanrednog sabora HNS-a na kome bi politički predstavnici hrvatskog naroda trebali razgovarati o, kako je rekao, drugim pristupima ovoj problematici s obzirom na to da u 2021. godini, neizbornoj godini, nije postignut međustranački dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

VEZANI TEKST - Čović za HRT: Izetbegović BiH doživljava kao pašaluk, Islamska zajednica "progurala" Komšića

Na novinarsko pitanje hoće li stranke HNS-a bojkotirati opće izbore u BiH, koji bi se trebali održati na jesen, Čović je odgovorio kako to za sada nije opcija.

- Ja ne bih ništa bojkotovao dok još tragamo za rješenjima, ako tragamo za rješenjima, suvišno bi bilo dodavati te, kako mi kažemo, strategiju B, strategiju C, koje uvijek neko ima negdje u rezervi. Ja se nadam da je ova aktuelna politička situacija takva da mi nemamo alternative oko Izbornog zakona i korekcija Ustava. To nemaju ni Hrvati, ni Srbi, ni Bošnjaci. To nema nijedan stanovnik BiH. Svi problemi u BiH su upravo oko toga - kazao je predsjednik HNS-a.

Dodao je kako su u njegovom fokusu i dalje pregovori s američkom administracijom.

VEZANI TEKST - Gdje ja stadoh, ti produži: Između Dodika i Čovića nema nikakve razlike, BiH cijela iz tri dijela je cilj

Na pitanje novinara da prokomentira navoda jednog analitičara kako američka administracija ima dokaze i protiv njega, Čović je istaknuo kako se u vrijeme visokog predstavnika u BiH Wolfganga Petritscha "nahodao po sudovima".

Po njegovim riječima, i onda, a i danas radilo se o "političkim obračunima".

- I tad sam govorio, kad je krenuo taj proces, onog dana kad mi je završio mandat u federalnoj Vladi, krajem trećeg mjeseca 2001. godine, za sedam dana sam morao otići na sud. To vam je bio taj obračun s politikama. Neko je tad u to vrijeme ocijenio, a mislim da i danas, jedan dio onih koji baš i ne misle isto kao što mi mislimo o BiH, radi to isto – zaključio je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.